Скандалът с търговията на документи за български произход се разраства.

ВМРО се издържа от продажба на българско гражданство. Това  обяви в предаването „Тази сутрин”  на bTV Катя Матева, бившият шеф на дирекцията „Българско гражданство” към Министерството на правосъдието.

Матева е уволнена от правосъдното министерство в края на септември 2017 г. Пред bTV тя каза, че е подавала сигнали за търговия с гражданство и била подложена на натиск от Красимир Каракачанов.

Тарифата за гражданство е от 550 до 1500 евро, разкрива в обясненията си пред ДАНС Катя Матева. Твърди, че  парите отиват при Красимир Каракачанов и че това е основният източник на пари за ВМРО.

Ден по-рано вицепремиерът и лидер на ВМРО обясни поведението на Матева с реваншизъм.

„Тази госпожа самоволно е прекратявала преписки. Има решение на административния съд  за това. От 2016 г. има дисциплинарно разследване в Министерството на правосъдието за тези нейни действия. И 2016 г. започва процедурата по нейното уволнение… и тогава въпросната госпожа започва да пише сигнали”, обяви в интервю за bTV Каракачанов.

Сигналите на Матева са били проверявани в прокуратурата, но доказателства не са събрани и преписките са прекратени.

Депутати от ВМРО обявиха днес, че ще съдят Матева за клевета. "Твърдения на една жена на пазара трудно могат да се коментират. Къде са тия данни? Когато уличаваш някого в престъпление е добре да има доказателства. Иначе е донос", категоричен беше Александър Сиди.

Сигналите на ексдиректора на отдела за гражданството са били разследвани, а на разпит няколко пъти е викана и сочената в тях Вергиния Мичева, бивш заместник-министър на правосъдието.

"Няма как да й бъде оказван натиск. Господин Каракачанов не го познавам, нито съм се срещала с него, никога не е било. Нито пък той ми е въздействал. Той нито е идвал в министерството, нито се е интересувал от тези преписки", подчерта тя.

От прокуратурата обясниха, че са разследвали сигналите, но не са стигнали до наказателно производство заради липса на доказателства. Уточниха още, че твърденията на Катя Матева нямат нищо общо с арестите в агенцията за българите в чужбина.

В специално писмо до bTV, от администрацията на президента припомнят, че "от прокуратурата са потвърдили, че са били сезирани от президентската институция за нередности в процеса на придобиване на българско гражданство и за закононарушения в Министерството на правосъдието и Държавната агенция за българите в чужбина още през март 2017 година, преди назначаването на настоящото ръководство на агенцията".