Арестуваният Петър Харалампиев е председател на Държавната агенция за българите в чужбина от година и половина. Председател е на националното движение БГ "Патриот".

В края на 2017 година Харалампиев бе заснет с тениска с надпис "Вермахт" – армията на Третия райх. Тогава министърът на отбраната Красимир Каракачанов го защити като обясни, че надписът е наименование на музикална рок група, а не фашистки символ.

Харалампиев се появява на кадрите в първите редици на блокадата на турската граница преди година срещу изборния туризъм.

Петър Харалампиев е известен и с импресарската си дейност в обастта на поп-фолк концерти.

Сега ВМРО се разграничи и обяви, че протекции за нарушители няма да има. Който е правил нарушения, да си носи отговорността, категоричен е Каракачанов.

"Който е правил нарушения да си носи отговорността, няма да получи никаква политическа протекция от коалицията „Обединени Патриоти", каза Красимир Каракачанов.

За последните години са известни поне четири проверки срещу ръководството на агенцията. До момента няма осъдени.

„Днес е денят на бесарбаските българи и това е изключително грозно. Това е поздравът на българската държава за бесарабските българи. Държавата си изми ръцете с Агенцията за българите в чужбина. Случаят със Стефан Николов беше подобен – за пореден път сигнали, шумни, арестувани хора бяха съсипани съдби на хора, които в последствие бяха оправдани”, коментира Райна Манджукова.

На страницата си във „Фейсбук” обаче един от първите председатели на агенцията Спас Ташев написа, че без никакво съмнение има паспортна мафия.

„Паспортната мафия е сдружение от платени посредници, които със своята дейност посредничат между кандидата за българско гражданство и институциите, които издават такова гражданство”, заявява Спас Тошев.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че никой не е искал политически чадър Харалампиев.

„Винаги много се е говорило с възможности за някакви корупционни схеми, свързани с получаване на гражданство. Имаме нулева толерантност към всеки един, който заема отговорна позиция и влиза в някакви схеми”, каза Цветан Цветанов.

Парламентарното мнозинство подкрепя действията срещу уронващи престижа на държавата явления, подчерта Цветанов.

  • Премиерът разпореди проверка на БГ паспортите, издадени в последните пет години
  • Бившият председател на ДАБЧ остава в ареста
  • Борис Вангелов: ДАБЧ не дава паспорти, процедурата е дълга
  • Бивш зам.-министър: Арестите в ДАБЧ не ме изненадват
  • Скандалът с търговията на документи за български произход се разраства
  • ВМРО: Ще съдим Катя Матева за клевета
  • Катя Матева: Имам доказателства, че ВМРО се издържа от продажба на българско гражданство
  • Обвинението: Част от подкупите в ДАБЧ са били обърнати във виртуални валути
  • Прокуратурата за ДАБЧ: Не действаме по сигнали на Катя Матева
  • Спесцъдът остави в ареста шефа на ДАБЧ