Специализираната прокуратура разследва Държавна агенция за българите в чужбина по подозрения в корупция. В следобедните часове от сградата беше изведен с белезници служител на агенцията.

Снимка: btvnovinite.bg

По информация на bTV aкцията е започнала тази сутрин между 6:30 и 7ч. Следователи извършват обиски и разпитват свидетели на три места в страната – София, Кюстендил и Плевен.

Снимка: БГНЕС

На адрес в кюстендилското село Драговищица униформени охраняват къща. Вътре има възрастна жена, на която полицаите не позволяват да излезе. Според съседи, най-вероятно обект на разследване е нейната снаха, която е била в сръбски затвор. В момента се обискира и счетоводна къща в центъра на град Кюстендил.

Снимка: btvnovinite.bg

В столицата всички служители се проверяват на входа, за да влязат в сградата. 

Снимка: btvnovinite.bg

Служители на Специализираната прокуратура изнесоха от Държавната агенция за българите в чужбина два компютъра и пликове с документи.

Снимка: btvnovinite.bg

По неофициална информация са арестувани шефът на Агенцията Петър Харалампиев и още 29 служители. Той поема ръководството на ДАБЧ през май 2017г. От  декември 2014 г. до май 2017 г. беше зам.-областен управител на София, а преди това – изпълнителен директор и член на Управителния съвет на фондация „Българе“.

Снимка: bTV

Разследването е за вземани подкупи, фалшиви документи и длъжности престъпления. Сигналът, по който започва разследването е за издавани документи за български произход срещу 5000 евро. По него се работи от около 4 месеца.

Снимка: btvnovinite.bg

По информация на bTV, на хора от Украйна, Молдова и Македония са били издавани фалшиви документи за получаване на българско гражданство, на ден са били издавани около 30 подобни удостоверения.

„Искаме категорично да заявим, че напълно подкрепяме работата на разследващите и настояваме всички доказано виновни лица да получат възможно най-тежките наказания. Председателят на ДАБЧ не е член на нито една от партиите в коалицията „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“. Той е лидер на гражданското движение „БГ патриот“, пишат в съобщение до медиите от ВМРО.