Специално и извънредно студио на bTV проследява как Великобритания и светът се сбогуват с кралица Елизабет II. Предаването „Епохата Елизабет II” е с водещи Петя Дикова, Ивайло Везенков и Васил Христов.

Най-дълго управлявалият британски монарх почина на 8 септември в замъка Балморал в Шотландия. По протокол погребението се провежда 10 дни след смъртта, като междувременно се дава шанс на британците да се поклонят пред тленните останки на Елизабет II.

Ковчегът на британската кралица беше преместен с кортеж от Балморал до Единбург, където остана няколко дни за поклонение.

След това със самолет пристигна в Лондон, а процесия го съпроводи до Уестминстър хол, където е и официалното поклонение пред Елизабет II.

От дни милиони британци, а и гости от цял свят, се стичат във Великобритания, за да отдадат почит на кралицата. Погребението е бъде кулминацията на събитията и последно сбогом с Елизабет II.

Проследете с нас специалното студио на bTV. Новата информация е най-горе:

19:10 Положиха тленните останки на кралица Елизабет II в параклиса „Сейнт Джордж“. Ковчегът й е спуснат в кралската гробница, където тя ще почива до своя съпруг принц Филип. Вече в държавна катафалка, ковчегът премина 37 км., за да стигне от Лондон до Уиндзор, където е последният дом на кралицата и нейната любима резиденция. Изпратена с цветя от Лондон, в Уиндзор кралицата беше посрещната с военни оркестри. 3000 военни оформиха шпалир за финалната траурна процесия.

17:50 Уиндзор се сбогува с кралица Елизабет II. В 18 ч. българско време започва службата в параклиса „Сейнт Джордж“. За разлика от внушителната церемония в Лондон, на нея ще присъстват само 800 души - най-близките на кралицата. Това са хора, които са живели и работили с нея, и които я познават отблизо. След това Елизабет II ще бъде погребана. 

17:15 Ковчегът с тленните останки на кралица Елизабет II пристигна в Уиндзор. Тя ще бъде погребана в параклиса „Сейнт Джордж“. Погребалната процесия трябва да премине по алеята, дълга пет километра и водеща до замъка „Уиндзор“, за да стигне до параклиса „Сейнт Джордж“, където ще бъде погребана кралицата. В параклиса почиват нейният съпруг, майка, баща и сестра.

16:30 Докато кралица Елизабет II изглежда безгрешна и в обществения, и в личния си образ, то може би единствените прегрешения, с които не успя да се справи, въпреки огромното си старание, не бяха нейни лични, а на децата и внуците ѝ. Така през годините целият свят научаваше за раздорите, изневерите, отношенията с непълнолетни, разводите, та дори раздорът между двама братя. Кои са най-големите скандали в Кралското семейство?

16:00 Милиони британци намериха своя начин да отдадат почит на Елизабет II. От портрети с нейния лик, до сувенири, ленти и цветя. 

15:50 Пред bTV говори единственият българин, който работи в Уестминистър. Илиян Нанчев има възможността да вижда срещата между короната и парламента от първо лице. Той е сред хората, поклонили се над тленните останки на кралица Елизабет II.

„Монархията беше нещото, което наистина се опитваше да вдъхне на хората, че ние можем да се справим с всякакви проблеми“, казва Илиян Нанчев за управлението на кралица Елизабет II.  

15:40 Когато говорят за кралица Елизабет II, повечето журналисти и кралски коментатори говорят за чест, достойнство, достолепие, отдаденост на дълга, преданост на поданиците, но не пропускат и чувството ѝ за хумор.

15:30 „Кралицата е символ на постоянство, на любовта. Тя винаги е била пример за хората“, каза в специалното студио на bTV британецът Кен Хил. Ето какво още разказа той:

15:20 Повече от 100 британски домакинства живеят в българското село Паламарца заедно с хора от още над 20 националности. На днешния ден трима от тях говориха в ефира на bTV.

14:45 „Моят спомен не спомена за кралица Елизабет II е за един много сърдечен, директен и бих казал много, много отворен човек“. Това каза в интервю за bTV посланикът на България във Великобритания Марин Райков.

14:30 Ковчегът с тленните останки на Елизабет Втора потегли на оръдеен лафет от Уестминстърското абатство на последна процесия през центъра на Лондон.

Снимка: Getty Images

Крал Чарлз Трети и други високопоставени членове на британския кралски двор вървяха след ковчега, следвани от десетки хиляди хора. Топовни салюти бяха произведени откъм Хайд парк, а часовникът Биг Бен биеше в интервал от една минута по време на процесията.

Снимка: Getty Images

Процесията, излъчена в пряк телевизионен ефир, премина от Площада на парламента през ул. "Уайтхол", където са разположени повечето правителствени сгради, площада за паради на конната гвардия, през улица"Мол" и стигна до Уелингтънската арка на входа на Хайд парк. Там ковчегът бе прехвърлен от оръдейния лафет на катафалка, която потегли към замъка "Уиндзор".

Покойната кралица ще бъде погребана в "Уиндзор" до своя съпруг принц Филип, починал миналата година.

По-рано днес, след края на държавното погребение в Уестминстърското абатство, в цялото Обединено кралство бе запазено двуминутно мълчание. Траурната церемония приключи с националния химн "Бог да пази краля", изпят в присъствието на 2000 души, дошли от цял свят да отдадат последна почит на кралицата.

Хора се събраха на летища, паркове, пъбове и площади, за да гледат на големи екрани погребението. 

14:10 „Елизабет II умееше да използва новите медии“, каза проф. Ели Хауърд.

14:00 Приключи литургията в Уестминстърското абатство. Ковчегът с Елизабет II се отправя към Уиндзор.

13:55 „Огромната заслуга на британската кралица е превръщането на лидерството в легенда“, каза проф. Анна Кръстева. По думите ѝ политиците са заменими, но големите лидери са незаменими.

„Предшественички на Елизабет II са Елизабет I и кралица Виктория, които за разлика от нея управляват, а тя просто царства“, казва Кръстева.

13:50 Среща с един от най-известните кралски биографи - Матю Денисън. Той е автор на много книги, посветени на английския кралски двор. Последната е посветена на кралица Елизабет II, която вече е издадена и в България. С Матю Денисън разговаря Петя Дикова.

13:30 Събеседник на Ивайло Везенков и Петя Дикова в специалното студио беше Боряна Джанабетска, издател на книги за кралското семейство - както за Елизабет II, така и за Чарлз III, на чиято биография е и преводач. По думите на издателката днес виждаме последното изпълнение на постоянния дълг на кралица Елизабет II, а именно - да бъде обединител.

По думите на Боряна Джанабетска не знаем много неща за крал Чарлз III, тъй като винаги е бил в сянката на своята изключителна майка.

"Децата на изключителни родители имат трудна задача. Надявам се и си представям, че Чарлз III ще се моделира като мост между онова, което е било и това, което ще бъде. Тази постоянна приемственост на монархията", каза още Боряна Джанабетска. 

13:25 Вижте погребението на кралица Елизабет II в снимки:

13:20 „Смъртта е много човешки момент, много труден за всички. Когато една личност поеме ролята на баща или майка на нацията е ясно, че това е много сериозна обществена роля и дълг. В живота на такива хора паралелно вървят и двете неща“, каза клиничният психолог Велислава Донкина. Тя допълни, че е много важно хората да виждат лидер, който е загрижен за тях.

13:17 Думите „дълг“ и „протокол“ може да са се превърнали в синоним на кралската титла на Елизабет II, но през годините монархът има няколко ключови нарушения на собствените си правила – дали заради натиск от поданиците или в стремежа да модернизира монархията, за да я запази. 

13:15 „Кралица Елизабет II беше омъжена и коронова тук – в Уестминстърското абатство. Събираме се да я оплачем, да си спомним за живота ѝ и да я предадем на Бог, нашия създател. С благодарност помним нейната отдаденост като кралица. Благодарим на Бог за нейния постоянен пример за християнска вяра. Спомняме си за любовта ѝ към семейството и отдадеността на любимите ѝ каузи. Нека си спомним всички причини да ѝ благодарим, да се помолим за всички от семейството ѝ и да предадем кралица Елизабет на Бог“ – така започна церемонията в абатството.

Снимка: Getty Images

13:12 Принц Джордж и принцеса Шарлот вървяха зад ковчега на кралица Елизабет II – тяхната прабаба. Те направиха това заедно с цялото кралско семейство, сред които и Меган Маркъл.

13:10 Първите гости в специалното студио на bTV бяха журналистът Севда Шишманова и пиар експертът Максим Бехар.

"Не бих казал дали кралица Елизабет ІІ беше монарх, държавен глава или държавник. Тя беше един лидер. Нещо, от което светът се нуждае в най-тежките си моменти", каза пиар експертът Максим Бехар. И двамата са имали срещи с Чарлз ІІІ.

Според Севда Шишманова Великобритания ще остане и ще отстоява своята империя на духа - дух, който почива на ценности, защитавани от монархията. По думите на Максим Бехар, ако един ден всички монархии си отидат, вероятно британската монархия ще бъде последна, тъй като е много консервативна и много добре отстоява традициите си. 

13:05 Елизабет II притежава дълбоко чувство за религиозен и граждански дълг, но освен личните си вярвания, кралицата е глава на Англиканската църква и църквата на Шотландия и носи титлата "пазител на вярата".

12:45 Тленните останки на кралица Елизабет II бяха придружени от крал Чарлз, принцовете Андрю, Уилям и Хари в пътя от Уестминстър хол до абатството.

Погребението на Елизабет II
Снимка: Getty Images

12:40 Кралското семейство пристигна в Уестминстърското абатство, за да присъства на церемонията. Биг Бен бие траурно.

12:35 Принцесата на Уелс Кейт и кралицата консорт Камила, заедно с принц Джордж и принцеса Шарлот, също пътуват към Уестминстър хол.

Снимка: Ройтерс

12:30 Кралският конвой е на път за Уестминстър хол. Принцовете Уилям и Хари също пътуват заедно с крал Чарлз III.

Кралският конвой
Снимка: Ройтерс

12:20 Коя беше Кралица Елизабет II и как стигна до Бъкингамския дворец?

Елизабет си отиде от този свят като най-възрастния монарх в история. Елизабет Александра Мери Уиндзор става престолонаследник едва 10-годишна, а когато навършва пълнолетие, заявява:

Декларирам пред вас, че целият ми живот, независимо дали ще бъде дълъг или кратък, ще бъде посветен да работя за вас и за цялата империя, на която всички принадлежим.

Снимка: Getty Image

Възкачила се на трона едва 26-годишна, Елизабет Александра Мери Уиндзор управлява Обединеното кралство и Британската общност в продължение на цяла една епоха. Нейното управление, продължило 70 години, седем месеца и два дни, е най-дългото на британски монарх. През това време тя е подписала над 4000 закона. Докато е на трона, Великобритания има 15 министър-председатели - от Уинстън Чърчил до Лиз Тръс. През този период в САЩ се сменят 14 президенти, а на Светия престол седят седем папи.

Елизабет II беше държавен глава на 15 държави по света и глава на 53 държави от общността на нациите – бившата Британска общност.