Илиян Нанчев е единственият българин, който работи в британския парламент. Той има възможността да вижда срещата между короната и парламента от първо лице. Илиян е сред хората, поклонили се над тленните останки на кралица Елизабет II.

„Монархията беше нещото, което наистина се опитваше да вдъхне на хората, че ние можем да се справим с всякакви проблеми“, казва той за управлението на кралица Елизабет II.  

Снимка: btvnovinite.bg

Най-важното събитие във Великобритания с участието на монарха е откриването на годишните сесии на парламента. В деня на откриването се произнася тронна реч, която излага основните законодателни инициативи, планирани за изпълнение от правителството през предстоящата парламентарна година.

„Интересно е да се види ритуалът, традиция, неща които са запазени от много векове и са съхранени. Те са символ на демокрацията и парламентаризма и начинът, по който се осъществяват е изключително бляскав, колоритен и изпълнен със символика“, казва Илиян Нанчев, който работи в Уестминистър.

Великобритания е конституционна монархия, но е и родината на парламентаризма в съвременния му и най-чист вид.

Снимка: iStock

„Интересното е, че монархията означава различни неща за много различни хора и  това се проявява доста остро в момента. Едно от най-често срещаните виждания е, че монархията въпреки всичко носи стабилност, тя е символ, който обединява страната и носи общи ценности. Има я и обратната гледна точка, според която хората смятат, че тя е част от миналото и няма място в 21 век“, казва още Илиян Нанчев.

По думите му ще бъде интересно да се види какъв ще бъде преходът от 70-годишното управление на Елизабет II към това на новия монарх - крал Чарлз III, който със сигурност ще има по-различна стилистика на управление.