Кралица Елизабет II винаги е спазвала протокола на монархията, но е имало случаи, в които си е позволявала крачка встрани от вековния етикет.

Думите „дълг“ и „протокол“ може да са се превърнали в синоним на кралската титла на Елизабет II, но през годините монархът има няколко ключови нарушения на собствените си правила – дали заради натиск от поданиците или в стремежа да модернизира монархията, за да я запази. 

Изключително необичайно е кралски особи да дават подробности около здравния си статус. Но в началото на 2021 г. съвсем неочаквано Бъкингамският дворец обяви, че кралицата и нейният съпруг принц Филип са се ваксинирали срещу COVID-19. В опит да окуражи колебаещите се, кралицата се обърна към тях като им каза „да помислят и за останалите, не само за себе си“. Това пренебрегване на протокола се сметна за ключово важно послание на надежда и то не е прецедент.

Снимка: Getty Images

Тъй като историята винаги се повтаря, ако сега у някои хора има недоверие към ваксините за коронавирус, преди 60 години е имало същото към ваксината срещу детски паралич. През 1957 г., за да успокои поданиците и ширещите страхове около страничните ѝ ефекти, кралицата прави безпрецедентно изявление, в което споделя, че е ваксинирала своите най-големи деца – принц Чарлз, тогава на 8 години и 6-годишната принцеса Ан. 

Векове наред кралските особи живеят далече от очите на поданиците - и от съображения за сигурност, и за да засилват аурата на мистерия около своите персони. През 70-те кралицата осъзнава, че времената се променят и публиката иска завесата да се вдигне и кралското семейство да е по-близо до хората. Буквално. Оттогава започват тези кратки срещи с поданиците, в които има неангажиращи разговори, снимки, но не и селфита, и само в редки случаи – букети, подаръци. По протокол, от съображения са сигурност, кралицата не бива да взима никакви предмети.

Снимка: Ройтерс

От сегашна гледна точка кралица Елизабет може да ви се струва дистанцирана и пестелива в публичния си образ, но всъщност тя е първият монарх, който популяризира кралския живот и дава възможност на поданиците си да опознаят членовете на кралското семейство и техния живот. Това е в дълбок контраст с традиционното схващане, че вратите на дворците трябва да са широко затворени за любопитни очи. Телевизионното предаване на живо на нейната коронация е само един пример.

По дефиниция конституционна монархия би следвало да е аполитична институция. Преди референдума за независимостта на Шотландия, в Абърдиншиър, кралицата призова събралите се да я поздравят „да помислят много внимателно за бъдещето“. Е, явно е имало ефект. В едно свое интервю тогавашният премиер Дейвид Камерън описа реакцията на кралицата - разговора, в който ѝ съобщава, че шотландците са гласували да останат, че тя е „мъркала“ от щастие по телефона.

Често наричана „Мълчаливата Елизабет“, кралицата намираше начини да покаже и несъгласието си с брекзит. В запомняща се индиректна препратка пред група жени тя призова в моменти на несъгласие да се търси консенсус.

Снимка: Getty Images

По протокол не е прието кралските особи да посещават погребения, защото се счита, че могат да изместят фокуса към себе си. За не членове на семейството си, в живота си кралицата прави няколко изключения – за Уинстън Чърчил, Маргарет Тачър и принцеса Даяна. В дните след ужасната трагедия в парижкия тунел кралицата наруши всички възможни правила.

Първоначалното ѝ намерение е да остане в имението Балморал в Шотландия, за да позволи на осиротелите принцове да са в траур, далеч от хорските очи. В последствие, виждайки натиска на поданиците да обърне внимание на тяхната печал, кралицата се връща в Лондон. Тогава прави и телевизионно обръщение. Погребението на Даяна също е безпрецедентно по много причини. Първо, след горчивия развод с престолонаследника Чарлз, тя вече не е член на кралското семейство. Въпреки че кралицата настоява за семейно погребение, склонява на церемониално такова – по съвет на сина си принц Чарлз и тогавашният министър-председател Тони Блеър.

Кралицата никога не се покланя на никого. И още един невероятен и безпрецедентен жест – тя се поклони пред ковчега на принцеса.

Много се каза и изписа около скандала с Мегзит и напускането на кралското семейство на принц Хари, но той трябва да е благодарен на баба си, защото ако беше поискал да се ожени за разведена жена преди 2002 година, това въобще нямаше да бъде възможно.

Снимка: Getty Images

Тогава кралицата променя вековен закон, според който на членовете на кралското семейство не се позволява да се женят за разведени, ако бившите им съпруги или съпрузи са още живи. Случайно или не, на следващата година – 2003 г., синът на кралицата – принц Чарлз се жени за дългогодишната си приятелка Камила Паркър Боулс. Съвсем не изненадващо, кралицата не присъства на церемонията.

През 2017 г. кралицата наруши стриктно правило позволявайки на Меган Маркъл – тогава просто актриса и приятелка на принц Хари, да прекара Коледа с кралското семейство в имението Сандригам, без да двамата да са женени.

В днешното време на еманципация може да ви се стори странно, но допреди 10 години дори в модерното английско кралско семейство имаше полово неравенство. Както знаете, традиционно наследяването на британския трон се определя от произхода, легитимност и религия, както и по полов принцип и по правило, принцовете предшестваха своите по-големи сестри в линията на наследяване на короната.

Снимка: Reuters

Една от най-запомнящите се промени, които кралицата въведе в края на 2011г. е, отсъствието на изискването за мъжки пол и така сега дъщерята на принц Уилям – принцеса Шарлот, също може да стане кралица някой ден.

Разбира се, през годините имаше и забавни моменти, когато нейно величество си позволяваше да наруши собствения си протокол.

Какви са те – вижте във видеото.