Милиони британци намериха своя начин да отдадат почит на Елизабет II. От портрети с нейния лик, до сувенири, ленти и цветя. 

Черни ленти, знамена, портрети с лика на кралицата, послания – магазини, пъбове и обществени сгради в Уиндзор отдават почит на Елизабет. Цветарските ателиета до замъка работят почти денонощно. „От миналия четвъртък, когато почина, има постоянно търсене. В петък беше най-натоварено, много хора идват до Уиндзор.
Събота, неделя, имахме много клиенти. Хората обичаха нашата кралица. Имаме поръчки от цялата страна и от чужбина - Австралия, Америка. Ние правим букетите и ги оставяме от тяхно име, след това им изпращаме видеоклип“, обяснява собственичката на магазин за цветя.

Джанет Дейвис, която е собственик на магазина „Стръковете на Уиндзор“, многократно е правила декорации за кралското семейство.

„Имах магазин в Лондон 36 години, преместих се тук преди година и половина. Имах много поръчки от кралицата. Държа едно от любимите ѝ цветя - сладък грах, характерно сезонно цвете за Великобритания. Тя обичаше ароматни цветя. Например сладък грах, фрезии, момина сълза. Тези цветя използвахме, сигурно сте видели, за букета върху ковчега“, обяснява тя.

Втората най-търсена стока след цветята са сувенирите.

Сувенирите с лика на кралицата са едни от най-търсените в магазините около замъка. Според продавачите не става дума само за бизнес и пари, хората искат да притежават предмет с лика на Елизабет II, като още един начин да ѝ отдадат почит.

Туристите купуват още магнити и картички с любимия замък на кралицата Уиндзор.

Десетилетия наред монархията е най-голямото съкровище на Великобритания. Капиталовата ѝ стойност като бизнес се оценява на 67,5 милиарда британски лири, а годишният ѝ принос за икономиката на Обединеното кралство е средно над 1 милиард и 700 милиона лири. Това включва приходи от имоти, както и косвения ефект на монархията върху различните индустрии.

Уважението към институцията повишава цената и обема на продажбите на редица продукти, брандирани с кралския герб. Обратната страна на монетата – издръжката на монарха и кралското семейство струват около 292 милиона лири или по 4 и половина лири годишно на всеки британски гражданин.