Докато кралица Елизабет II изглежда безгрешна и в обществения, и в личния си образ, то може би единствените прегрешения, с които не успя да се справи, въпреки огромното си старание, не бяха нейни лични, а на децата и внуците ѝ. Така през годините целият свят научаваше за раздорите, изневерите, отношенията с
непълнолетни, разводите, та дори раздорът между двама братя. Кои са най-големите скандали в Кралското семейство?

Снимка: БГНЕС / EPA

Започваме с крал Чарлз III, който в продължение на десетилетия беше обект на критики заради извадените на показ подробности около брака му с принцеса Даяна. Накрая, именно кралицата настоява за развод.
Скоро след сватбата през 1981 г., която е като от приказките, медиите започват да подсказват за приближаващи кошмари – изтича телефонен разговор между Чарлз и любовницата му, скандално интервю на Даяна, в което лейди Ди тъжно признава „Бяхме трима в този брак и беше малко пренаселено“ – реплика, заради която и до днес мнозина обвиняват Камила Паркър Боулс – настоящата кралица-консорт – за разпада на брака на „принцесата на Уелс“. Едва ли можем да забравим обществения гняв срещу Чарлз след онази трагична катастрофа през 1997 г., когато лейди Ди загуби живота си. Светът беше в шок.

Снимка: EPA

Продължаваме със сестрата на Чарлз III – принцеса Анн и нейният нещастен брак. В продължение на години таблоидите пълнеха първите си страници със снимки от провалящия се брак на единствената дъщеря на кралицата. Заглавия като „Криза в кралския брак“ и „Може ли този брак да бъде спасен?“.

Снимка: Фейсбук/The Royal Family

През 1973 г. Анн се жени за армейския офицер и олимпийски състезател по конен спорт Марк Филипс на пищна церемония. Но репортерите наричат този близо 20-годишен брак „нещастен и изпълнен с изневери и от двете страни“. Двамата се разделят през 1989 г., а разводът идва през 1992 г. – по време на т.нар. „annus horribilis“ или ужасната година за кралицата.

Снимка: БГНЕС / EPA

Много години преди да се откаже от официалните си задължения като кралска особа, поведението на малкия Хари често караше не само пресата, но и семейството му, да се намръщи. Паметен остава нацисткият костюмът със свастика от парти през 2005 г., да не говорим за пиянски изцепки, схватка с папарак пред дискотека, игра на билярд без дрехи, пушене на марихуана. Сагата с порасналия Хари, или т.нар. Мегзит – излизането на Меган и Хари от кралското семейство и избора да живеят в Америка, вероятно вече са дотегнали на много зрители. На интервю при Опра Уинфри се появиха обвинения за расизъм в кралския двор, както и лошо отношение.

Снимка: EPA

И ако дотук скандалите са най-вече заради семейни раздори, изневери, изкушения, субстанции и други, то следващият скандал безусловно е онзи, който възмути най-силно британското общество - Принц Андрю, третото дете на Елизабет II и секс с непълнолетна. Това безспорно беше и скандалът, нанесъл най-много вреда на имиджа на кралското семейство. Разкритията бяха направени преди повече от 10 години, че приятелите му Джефри Епстийн Гизлейн Максуел са обвинени в трафик на тийнейджърки. През 2019 г. Андрю даде катастрофално интервю в опит да защити отношенията си с Епстийн, което възмути редица организации да се откажат от сътрудничество с него и да го призоват да се оттегли от обществената си роля на кралска особа. Така и стана.

След като миналата година момичето заведе дело и стана ясно, че ще му бъде даден ход, Бъкингамският дворец обяви, че отнема всички военни титли и патронажи на Андрю. Неслучайно това е най-голямата криза за Уиндзорите след смъртта на Даяна.

Но за мнозина, които както кралски кореспонденти, така и монархисти, най-горчив остава скандалът с влошените отношения между синовете на крал Чарлз III – принцовите Уилям и Хари.