Елизабет II притежава дълбоко чувство за религиозен и граждански дълг, но, освен личните си вярвания, кралицата е глава на Англиканската църква и църквата на Шотландия и носи титлата "пазител на вярата".

Елизабет II демонстрира подкрепа за междурелигиозните отношения и се среща с водачи на други църкви и религии. Паметно е посещението и в джамия, а по време на управлението си, се среща с петима папи.

В едно от коледните си обръщения към Общността на нациите казва "За мен ученията на Христос и моята лична отговорност пред Бога осигуряват рамка, в която се опитвам да водя живота си."

Отец Добромир Димитров служи в храм "Св. Йоан Рилски" в Лондон. През 2014 година  започва специализация към богословския факултет на Университета в Оксфорд. Това е и годината, в която кралица Елизабет II публикува първия си туит.

„За да бъдещ пазител на вярата трябва да си вярващ, което кралицата показва през целия си живот. През 1952 г. при първото и коледно обръщение към нацията, тя казва, че чувства себе си не като владетел, а като служение. Нейното съзнание е, че служи на своята държава. Тя има изключително здрави християнски корени“, разказа отец Добромир Димитров пред bTV.

Гледайте повече във видеото.