"Малко са личностите като нейно величество кралица Елизабет II, оставили толкова дълбока и ярка следа в световната история с далновидност, със силен държавнически усет и отдаденост на мисията си в служба на своята държава и народ".

Това каза пред журналисти в Лондон президентът Румен Радев. Вчера българският държавен глава заедно със съпругата си Десислава Радева се поклониха пред тленните останки на кралицата. 

"Срещите с нея остават незабравим спомен за мъдрост, доброжелателност и за удивителния начин, по който тя пренасяше уроците от миналото към предизвикателствата на нашето съвремие", каза още Радев.

По думите му неслучайно дори в смъртта си кралица Елизабет II продължава да ни обединява.

Подписване на книгата за съболезнования от българския държавен глава./Credit: Rory Arnold / No 10 Downing Street

"Не само своите сънародници, които чакат с дни, за да се поклонят пред нейната памет, но и целият свят с масовото присъствие на днешната церемония", заяви държавният глава.

Румен Радев поздрави Негово Величество Чарлз III с обявяването му за крал.

"Вярвам, че той ще продължи достойното дело на кралица Елизабет II. Вярвам, че водени от общи ценности и интерес нашите две страни ще задълбочават и обогатяват своето сътрудничество в името на мира и благоденствието в Европа", завърши Румен Радев.

Участие на Румен Радев в поклонението на държавните глави и ръководителите на делегации пред тленните останки на кралица Елизабет II в британския парламент./Credit:©UK Parliament/Andy Bailey