Жителите на Шотландия си казват последно сбогом с тяхната кралица Елизабет II. Крал Чарлз III и принцеса Ан поведоха процесията с ковчега на монарха по улиците на Единбург.

Хиляди жители на Шотландия отдадоха почит на покойната кралица на място.

Снимка: Getty Images / Reuters

От замъка в Единбург се чуваха топовни салюти в памет на Елизабет II.

Кралицата пристига за първи път в Шотландия като суверен през 1953 г. Днес, почти 70 години по-късно, улиците на града отново са пълни с поданици на Короната, които искат да кажат последно сбогом и благодаря.

Много от хората чакаха с часове, за да видях своята кралица за последен път. 

Ковчегът беше внесен в катедралата „Св. Джайлс“, където има тържествена литургия в памет на кралицата. Върху ковчега на Елизабет II беше поставена короната на Шотландия. Исторически тя е много важна, тъй като се използва за церемонии и символизира присъствието на монарха.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън изнесе емоционална реч на литургията в памет на Елизабет II. „За всичко има сезон и време за всеки въпрос под небето. Време да се родим, време да умрем. Време да посаждаме и време да обираме посадено. Време да убиваме и време да се заздравим. Време да се сринем и време да строим. Време да плачем и време да се смеем. Време да скърбим и време да танцуваме. Време да търсим и време да губим. Време да пазим и време да изхвърляме. Време да пазим тишина и време да говорим. Време да обичаме и да мразим. Време за война и време за мир“, каза тя.

„Знам, че каквото и да прави Бог е вечно. Нищо не може да се добави към него, нито може да се вземе. Бог направи това, за да може всички да застанат онемели пред него“, завърши тя.

Короната на Шотландия ще остане върху ковчега по време на цялото поклонение. Очаква се огромни групи от хора да посетят катедралата, където на опечалените ще им е позволено да се сбогуват от понеделник вечерта до вторник следобед.

След това короната на Шотландия ще бъде върната обратно в замъка в Единбург, където е изложена. Тя е произведена от злато и скъпоценни камъни и е най-старата в британската кралска колекция от бижута, както и една от най-старите в цяла Европа.