Кралица Елизабет II е най-дълго управлявалия съвременен монарх. Тя почина на 96-годишна възраст заобиколена от семейството си.

Елизабет е родена в Мейфеър, Лондон, на 21 април 1926 г. Тя е първородна дъщеря на херцогът и херцогинята на Йорк или по-късно – крал Джордж VI и кралица Елизабет.

Баща ѝ се възкача на трона през 1936 година след абдикацията на неговия брат – крал Едуард VIII, което автоматично превръща младата принцеса Елизабет в престолонаследник.

Снимка: Getty Image

Ранни години

Цялото име на покойната британска кралица е Елизабет Александра Мери – на своите пра-пра-баба, баба и майка. Близките ѝ хора винаги са я наричали Лилибет.

Елизабет има една сестра – принцеса Маргарет, която се ражда четири години след нея.

Двете принцеси получават образованието си вкъщи под строгото око на майка им и тяхната гувернантка Марион Крофърт. Уроците им се съсредоточават върху история, езици, литература и музика.

Премиерът на Великобритания Уинстън Чърчил казва за малката принцеса, че е „голям характер“.

Снимка: Getty Image

По време на властването на нейния дядо, Елизабет е трета в линията на наследство. Когато дядо ѝ умира през 1936 г. на трона се качва нейният чичо и приема името Едуард VIII. По-късно той абдикира, тъй като не може да се ожени за жената, която обича – разведената бохемка Уолис Симпсън.

Така бащата на принцеса Елизабет става крал Джордж VI или „заекващият крал“.

В по-късен етап Елизабет завършва обучението си в "Ютън колидж", където научава и френски.

Втората световна война

Снимка: Getty Image

През септември 1939 г. Великобритания се включва във Втората световна война. Кралят отказва да се евакуира и така Елизабет и Маргарет също остават на Острова.

През 1943 г. Елизабет прави първото си официално посещение като престолонаследник. Наближавайки своите 18 години, британският парламент променя законодателство по такъв начин, че Елизабет да може да поеме управлението на войната в случай, че кралят не може да извършва дейностите си.

През февруари 1945 г. тя постъпва на служба в армията. Научава се да шофира и става механик.

Накрая на войната в Деня на победата Елизабет и сестра ѝ Маргарет тайно се включват в празненствата по улицата на Лондон. По-късно в интервю тя казва „Попитахме родителите ми дали можем да излезем сами и те бяха ужасени, че ще ни разпознаят. Помня, че непознати хора се държаха за ръце и всички кипяха от щастие и облекчение“.

Първото посещение на Елизабет отвъд океана е през 1947 г. с родителите ѝ в Африка.

Брак и семейство

Елизабет се запознава с бъдещия си съпруг – принц Филип на Гърция и Дания през 1934 г. и по-късно през 1937 г. Те са втори братовчеди от една страна и трети братовчеди от страната на кралица Виктория.

Снимка: Getty Images

При третата им среща, макар Елизабет да е едва на 13 години, казва, че вече е влюбена във Филип и двамата започват да разменят писма.

Когато става на 21 години, техният годеж е официално обявен, но щастливия момент не преминава и без скандал. Филип няма никакви финанси, роден е в чужбина, а сестрите му са омъжени за германци с връзки с нацистите.

Двамата се женят в Уестминстърското абатство на 20 ноември 1947 г пред стотици гости.

Снимка: Getty Images

Елизабет ражда първото си дете, принц Чарлз, на 14 ноември 1948 г. Второто ѝ дете – принцеса Ан се ражда на 15 август 1950 г.

Наследяване на трона и коронация

До 1951 г. здравето на крал Джордж VI се влошава драстично и Елизабет вече многократно го е замествала в публичните изяви.

През 1952 г. Елизабет и Филип заминават на турне през Австралия и Нова Зеландия, като пътят им минава през Кения. На 6 февруари 1952 г. пристига новината за смъртта на крал Джордж VI.

По традиция Елизабет автоматично става британска кралица. Тя решава да запази името си и така е наречена Елизабет II.

Коронацията ѝ също минава под скандал. По традиция жената трябва да наследи името на мъжа след брака, но тук ситуацията е малко по-различна. Лорд Маунтбатън – бащата на Филип, предлага собствената им фамилия. Филип пък предлага Единбург, на титлата им. Уинстън Чърчил обаче се противопоставя на това е заявява, че семейството трябва да остане с фамилия Уиндзор.

Така през април 1952 г. Елизабет издава декларация, че Уиндзор ще продължи да бъде официалното име на семейството.

Елизабет официално става кралица на 24 март 1953, когато е коронована в Уестминстърското абатство.

„Да живее кралицата!“

Елизабет II бързо се превръща в любимка на британците, а и на целия свят. Тя е най-дълго управлявалият жив монарх в историята – 70 години на трона. Тя е най-дълго управлявалият монарх на Великобритания, като рекордът преди това се държеше от кралица Виктория – 63 години.

Елизабет II беше и най-възрастният управляващ монарх в света.

Снимка: Getty Images

По време на кариерата си от 1952 г. насам Елизабет II посещава повече от 100 държави. Била е 22 пъти в Канада – повече от всяка друга държава. В Европа най-много е посещавала Франция – 13 пъти.

Най-дългото ѝ пътуване е от ноември 1953 г. до май 1954 г., когато посещава 13 държави.

Снимка: Reuters

Кралица Елизабет II е имала над 21 000 официални прояви, подписала е над 4000 закона и е организирала над 112 посещения на чуждестранни държавни глави.

По време на нейното управление Елизабет II работи с 15 британски премиера, като първият ѝ е Уинстън Чърчил, а последният – Лиз Тръс. Тя провежда регулярни седмични срещи с министър-председателя.

Снимка: Reuters

Елизабет II се запознава с 13 президента на Съединените щати.

Запознава се лично и четирима папи – Йоан XXIII, Йоан Павел II, Бенедикт XVI и Франциск.

Бракът на Елизабет за Филип продължава 73 години – още един рекорд за британски монарх.