Министерският съвет взе решение да предложи на Народното събрание да обяви извънредно положение в страната на основание чл. 84, т. 12 от Конституцията и във връзка с разрастващата се епидемия от коронавирус. Ситуацията изисква по-строги мерки, които представителите на властта разясниха на извънреден брифинг:

На първо място: Ограничения, свързани с пътуването 

Предвижда се да бъдат ограничени пътуванията на българи до държавите, в които има интензивно разпространение на вируса, както и пътуванията от такива държави до България. Такава мярка трябва да бъде предприета веднага. Тя ще се изпълнява от две министерства – Министерството на външните работи и Министерството на здравеопазването, като изготвеният списък за пътуванията ще бъде динамичен. Този режим ще бъде материализиран в рамките на тази седмица, обясни Томислав Дончев.

Българите би трябвало веднага да се приберат в България, след като е вдигнато нивото. Не бих посъветвал никой българин да напуска България в посока някоя от рисковите дестинации. Те са известни, списъкът вероятно ще бъде утвърден утре, поясни вицепремиерът.

Има изключения по отношения на постоянно пребиваващите на територията на Република България или притежаващи работни визи за повече от 90 дни – това е по примера на ограниченията, въведени от всички останали държави, каза той.

"Такава мярка трябва да бъде предприета веднага, защото не можем да си позволим на територията на страната да влизат лица, които са потенциални вирусоносители. Точно този режим е директно заимстван от това, което ползват другите държави", обясни Дончев.

По думите му тази мярка ще бъде активирана в рамките на тази седмица – утре или вдругиден, а по отношение на българските граждани, които в момента са в чужбина – това ще бъде прецизирано допълнително.

На второ място: Ограничаване на правото на свободно движение

Предвижда се възможност на службите за сигурност да издирват, задържат и принудително да държат лицата, които не спазват карантината, за да не разнасят заразата.

„Затова искаме това извънредно положение – да може да се ползва полиция, по необходимост армия, жандармерия, и тези, които не спазват карантината, да бъдат принудени да я спазват заради здравето и благото на всички хора“, заяви министър-председателят.

Това включва увеличаване на инструментариума от правомощия на МВР, за да могат да бъдат по-ефективни.

„Ние имаме нужда, ако дадено лице е проявило симптоми или знаем, че е заразен, той да бъде изолиран и не може да позволим той да напуска дома си или болнично заведение и самоволно да контактува с други лица. Защото по този начин съвършено безотговорно разпространява заразата“, допълни Томислав Дончев.

На трето място: По-строго спазване на социална дистанция и карантина

На база законодателни промени се предвиждат по-строги санкции за хората, които не спазват карантината – глоби, спиране на социални плащания. По предложение на премиера с промени в Закона за здравето, глобата може да бъде от 5000 лв. за тези, които излагат на риск здравето на хиляди хора.

На четвърто място: Затваряне на училища, университети, детски градини, игрални зали, спортни мероприятия, конференции

За целта ще се даде възможност на областните управители, кметовете и министрите в своите ресори да направят всичко необходимо.

Ако децата на 13 март са на училище, докато няма адекватно издаден акт в тази посока, в петък ще бъдат на училище, стана ясно на брифинга.

Училищата и университетите, където може, да минат на дистанционно обучение, за да не се губи време. Там, където нямат, веднага да се инвестира, да имат всички деца, за да не губят седмици наред учебен процес", каза премиерът и даде няколко дни срок, за да бъде направено това.

За детските градини:

"Лишаването на родителите от възможността да изпращат децата си на градина в някои от случаите означава тотална невъзможност те да отидат на работа. Тук фината настройка е колебанието между това да не работи нито една детска градина или да оставим средищни детски градини с изключително високи мерки на биосигурност, където родителите, които имат желание, да имат възможност да ги посещават. Всичко това се изработва в крачка", обясни Томислав Дончев.

На пето място: Незабавно затваряне на дискотеки, барове и нощни заведения

„Там се движат хората, подскачат, потят се, прегръщат се, това е най-хубавото, ама сега малко ще се ограничим, докато е тази зараза“, каза премиерът Борисов.

Ресторантите и моловете засега няма да се затварят:

"Спорихме много дали ресторантите да се затворят, моловете, но за ресторантите, считаме, че има много домакини, които не готвят, или са на работа, и хората, все пак, тези, които работят, трябва да се нахранят някъде, освен това там сравнително са на по-раздалечени места, по-стационарни са“, обясни министър-председателят.

На шесто място: Да се направи клинична пътека за коронавирус

Предлага се да се направи клинична пътека за коронавирус, за да знаят докторите и работещите какви пари допълнително възнаграждение ще получат за труда си, като всичко това трябва да стане максимално бързо, каза премиерът.

На седмо място: Колко ще продължи извънредното положение?

Извънредното положение може да продължи колкото е необходимо. Това каза Томислав Дончев.

„Нашата надежда и стремеж е да бъде максимално кратко, за да минимизираме негативните ефекти върху икономиката. На първо време, нека да видим какъв ще бъде ефектът от всички мерки, които се взимат, след което ще можем да продължим разговора с експертите.

Извънредното положение не означава затваряне на граница, уточни вицепремиерът.

„Затварянето на границите означава спирането на целия стокооборот, което ще има непоправими последици върху икономиката“.

Рано е да се коментира ще има ли актуализиране на бюджета. Всичко е въпрос на това с каква динамика се развива кризата оттук нататък, което е много трудно да се прогнозира, допълни Дончев.

На осмо място: Предвиждат ли се компенсации?

Към момента няма взето решение за каквито и да било компенсации.

"Получаваме разнопосочни искания за всякакви компенсации – както от лица, така и от представители на различни браншове на българската икономика. Към момента няма взето решение за какъвто и да било тип компенсации. Ще бъдем изключително внимателни, чувствителни към нуждите на всяка група или бранш, и не забравяйте, че говорим за компенсации в момент, когато се очакват по-малко приходи в бюджета", поясни Томислав Дончев.