Френският президент Еманюел Макрон обяви тази вечер, че детските и ясли и образователната система – от детските градини до университетите, ще бъдат затворени от понеделник до ново нареждане, за да се ограничи разпространението на коронавируса, и призова хората на възраст над 70 години да си стоят вкъщи, предаде Франс прес.

Държавният глава заяви, че това е най-тежката санитарна криза, която Франция преживява от един век и призова всички французи да ограничат пътуванията си само в най-наложителен случай.

Той допълни, че се намираме в самото начало на тази криза и са възможни две фази – първата, която е в ход и засяга възрастни хора, и такива със здравословни проблеми и втора – която е възможно да засегне по-млади хора.

В тържественото си обръщение към французите той съобщи, че първият тур на общинските избори, предвиден в неделя, въпреки всичко ще се състои.

Той съобщи също, че ще предложи на американския президент Доналд Тръмп, който председателства Г-7, извънредна инициатива за справяне с пандемията, който застрашава цялата световна икономика.

Макар да призова да се избягва националистическата реакция, Макрон призна, че затварянето на границите за ограничаване на разпространяването на коронавируса вероятно ще бъде необходимо, но трябва да се решава на европейско ниво, в координация между 27-те от ЕС.

Австрия и Гърция потвърдиха за първите си смъртни случаи от коронавируса. В южната ни съседка за 2 седмици затвориха всички съдилища, театри, кина, фитнес салони и нощни клубове.

Ирландия и Франция затварят всички училища, детски градини и университети. Освен учебните заведения, Чехия и Словакия затварят всички места за публични събития. Прага затваря границите си за пътуващи от Германия и Австрия и забранява влизането на всички, идващи от рискови държави.

„Трябва да сме много ясни – това е най-лошата криза за здравеопазването ни за цяло поколение. Заради липсата на имунитет тази болест е опасна и ще се разпространява още“, заяви, премиерът Борис Джонсън.

Испанското правителство се подлага на тестове, след като член на кабинета даде положителна проба за Ковид-19. А канадският премиер Джъстин Трюдо се постави в самоизолация, след като съпругата му проявила леки симптоми на заразата.