Европейските институции се обявиха против решението на американския президент Доналд Тръмп да преустанови пътуванията от Стария континент до САЩ.

От Белия дом Тръмп критикува Европа за това, че не е положила усилия за справянето с кризата с разпространението на COVID-19.

В телевизионно обръщение Тръмп заяви: „За да не допуснем нови случаи да навлязат в страната ни, ще спрем всички пътувания от Европа до САЩ“.

В съвместно становище на Европейската комисия, Европейския съвет и хърватското председателство на ЕС се казва, че „Коронавирусът е глобална криза, която не се ограничава до който и да е континент и която изисква сътрудничество, а не едностранни действия“.

Според Брюксел решението на Тръмп е взето без никакви консултации.

Забраната важи само за европейските страни, които не са в рамките на Шенген. Пътуването не важи за страни като България, Великобритания и още няколко страни.

Спират се пътническите полети, но забраната не важи за товарните. Преустановяването на пътуванията започва от полунощ в петък.

В часовете преди влизането в сила на забраната на европейските летища се усети лека суматоха. Някои американци предпочетоха да се приберат у дома, въпреки че мярката не ги засяга.

Решението на Тръмп предизвика нов срив на борсите, а цената на петрола спадна за 2-ри пореден ден. То е и пореден удар за авиосектора, който вече е сред най-засегнатите от коронавируса.