Заразата с COVID-19 набира скорост в България. Вечерта от Министерството на здравеопазването съобщиха за още 7 потвърдени случая, след като на брифинга в 17 ч. стана ясно, че положителните проби в страната са 16. Така към момента общият брой на потвърдените случаи става 23.

Болните са с различна история и възраст. Четирима пациенти, контактували с починалата  на 11 март възрастна жена, са настанени в Белодробната болница. Техните проби са положителни, но нямат клинична проява на вируса.

Днес стана ясно също така, че една от потвърдените заразени пациенти с COVID-19 е била в контакт с лекарката, която беше настанена във Военномедиицнска академия вчера.

В момента страната ни разполага с малко над 2 хиляди интензивни и 740 инфекциозни легла.

Снимка: btvnovinite.bg

В Европа, след Италия – и Дания наложи пълна карантина. Вашингтон пък обяви, че няма да допуска европейци на територията си.

Снимка: btvnovinite.bg

Съпругът на първата жертва на вируса у нас остава в критично състояние в „Пирогов“.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки че първоначалната информация, че синът им е работил на пазар „Илиенци“, беше отхвърлена, тази сутрин районът беше отцепен и дезинфекциран. Оказа се обаче, че всъщност мъжът е работил на гара „Илиенци“.

Пред bTV кметът на село Василовци, откъдето е семейството, потвърди, че те са били в контакт с жена, която се е върнала от Италия през февруари.

Снимка: btvnovinite.bg
Инфекциозните легла у нас са близо 740. В случай на необходимост техният брой може да бъде удвоен.

Леглата за интензивно лечение във всички болници в страната пък са над 2 хиляди.

Снимка: btvnovinite.bg

Едно от основните предизвикателства в световен мащаб е осигуряването на достатъчно уреди за обдишване.

В телефонен разговор с руския президент Путин премиерът Борисов е поставил въпроса за купуване на респиратори. Анонимни дарители също искат да купят. Ако намерят, ще ги дарят.

Болниците разполагат с 1463 апарата, в извънболничната помощ те са 142 броя. А Спешната помощ с 289, монтирани в линейките и още над 50 в кабинетите за спешна помощ.

Снимка: btvnovinite.bg

Частните болници също заявиха, че имат ресурс да се включат в битката – и с диагностика, и с лечение.

От Здравното министерство коментираха, че при нужда частните болници могат да помогнат с персонал.