Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Двамата са обсъдили разпространението на вируса COVID-19. Премиерът Борисов е отбелязал мерките, които държавата ни е предприела за справяне с коронавируса.

"За броени дни българската индустрия се реорганизира, за да произведе и осигури необходимите защитни облекла за медицинските екипи в цялата страна. Прилагаме всички утвърдени от световната медицинска общност мерки за ограничаване на заболяването", е заявил министър-председателят Борисов пред Владимир Путин.

Борисов е поставил и въпроса за възможността България да закупи от Русия респиратори, които са изключително важни за лечение на пациентите с коронавирус. В хода на разговора бе изтъкнато, че руските учени полагат сериозни усилия в разработване на ваксина срещу COVID-19.

По време на разговора е била обсъдена и ситуацията в Сирия. Премиерът Бойко Борисов е подчертал, че на българо-турската граница има нулева нелегална миграция. "Продължаваме с цялата си воля да се борим за мир и добросъседство. Убеден съм, че само с дипломация могат да бъдат решени конфликтите", е заявил Борисов. Той е изразил увереност, че разумът и диалогът ще надделеят, за да се спре хуманитарната криза.

Друг акцент на разговора е била енергетиката. Министър-председателят Борисов е информирал руския президент за напредъка по строителството на "Балкански поток", който ще утвърди ключовата роля на България в транспортирането на природен газ в Европа за десетилетия напред. До момента над 20 000 тръби се намират в строителните бази, а на пристанище "Бургас" има доставени още над 6000 броя. Общо разнесените тръби по трасето са над 140 км, от които са заварени над 120 км.

"Заинтересовани сме от продължаване на сътрудничеството с Русия в областта на природния газ, при стриктното спазване на европейските правила, с цел гарантиране на сигурността на газовите доставки за България и региона", е заявил по време на разговора Бойко Борисов. Премиерът е приветствал постигнатото споразумение между "Газпром експорт" и "Булгаргаз" за намаляване с 40,3 на сто на цената на доставките на природен газ за България във връзка с решението на Европейската комисия.

В телефонния разговор президентът на Руската федерация Владимир Путин е поздравил премиера Бойко Борисов по повод националния празник на България - 3 март.