Тежката индустрия и топлофикациите у нас ще усетят най-осезаемо намалената цена на газа, изчисляват от Асоциацията на индустриалния капитал.

Разходите за производство ще намалеят, а оттам и цените на произвежданите стоки или услуги.

Колко по-евтин ще е газът, а след това и произведените стоки или услуги зависи от това дали предприятията купуват директно от „Булгаргаз“, или чрез посредник, както и от месечните борсови цени.

За големите заводи, занимаващи се със стоманопроизводство, или производство на цимент, торове и стъкло, поевтиняването ще е с 35%, а на стоките им - с 10%.

40% по-евтин газ обаче не означава 40% по-евтини крайни цени, коментират от бизнеса.

„Стоката не е 100% природен газ. Природния газ участва във формирането на крайната цена като себестойност в различна степен“, обясни Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

При битовите потребители на газ крайната цена ще е с около 24% по ниска.

Снимка: btvnovinite.bg

Очакванията са 40-процентното поевтиняване на газа да доведе до около 20% по-евтини парно и топла вода. За всяка „Топлофикация“ обаче процентът ще е различен.

Снимка: btvnovinite.bg

При малките пекарни обаче хлябът ще поевтинее с не повече от 1%, ако въобще се отрази на цените в магазина.

Снимка: btvnovinite.bg

Според енергийни експерти самият факт, че цените на газа у нас вече ще зависят от пазара, е стъпка в правилната посока, макар и закъсняла.

„Разбира се, ако цената на борсата се покачи и цената за България ще се покачи, но в момента може да разчитаме цената да е вързана с един много по-конкурентен пазар, отколкото да зависим изцяло от политическите съображения“, коментира енергийният експерт Мартин Владимиров.

Експертите напомнят, че дългосрочният ни договор с „Газпром“ изтича след две години и засега не е ясно ще има ли нов и дали пак ще е дългосрочен.