Рязък спад на цената на доставяния у нас руски газ обявиха управляващите навръх националния празник – 3 март. От 1 април синьото гориво поевтинява с 40,3%.

Намалението е със задна дата – в сила е от 5 август 2019 г. Така бизнесът ще получи обратно около 150 млн. лв. Отстъпките за миналите месеци ще се смятат по специална формула според курса на долара, петрола и газа.

Договорът с новите цени за покупка на руски газ са дошли у нас днес, обяви премиерът Бойко Борисов.„Днес сутринта ни върнаха подписан договор, който е с най-голямото намаление на всички държави, които предоговаряха договорите – над 40  процента – не 4, над 40 процента!“, заяви Борисов.

Енергийните експерти напомнят, че намалението се случва не заради жест от Москва, а заради стартиралата преди повече от две години антимонополна процедура на Еврокомисията срещу „Газпром“. България е сред последните държави в Евросъюза, поискали по-евтин газ.

Заради намалението на цените със задна дата „Булгаргаз“ ще предложи на енергийния регулатор да утвърди нови цени на синьото гориво също със задна дата.

А сред клиентите на дружеството са и топлофикациите. Дали те също ще връщат суми на абонатите си и по какъв начин държавният регулатор ще реши, след като се запознае подробно с числата в актуализирания договор.

„Ако имаш на пазара един килограм домати за два лева, ако се намали цената с 40%, как ще се отрази на домакинята – по- евтино. Простичко ли го обясних?“. Така обясни ефектът от новата цена на синьото гориво Бойко Борисов.

У нас има много оранжерии, които отопляват парници за краставици и домати точно с природен газ. Би трябвало поевтиняването на газа да се отрази в по-ниски цени на зеленчуците на пазара.

Цената на парното и топлата вода също ще се понижи чувствително, но едва ли с 40%.

Газифицираните домакинства ще усетят по-голямо облекчение в сметките за газ спрямо абонатите на парно. Чувствително по-ниски сметки ще плаща и тежката индустрия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!