Премиерът Бойко Борисов с маска, като предпазна мярка срещу коронавируса, инспектира днес завода за защитни облекла за медици в Габрово.

„Целта на всичко, което правим, е да видят българите, че нашата индустрия може да се реорганизира само за няколко дни и предприятията да произведат това, което е нужно“, каза при обиколката в завода премиерът.

Заедно с него бяха здравният министър Кирил Ананиев, шефът на оперативния щаб за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски и вицепремиерът Томислав Дончев.

„Всички държави в ЕС имат дългосрочни договори с фирми за производство на предпазни средства, но доставките буквално спряха. Тогава в спешен порядък събрахме водещи фирми за производството им. Сега имаме 40 000 метра плат готови за предпазни средства и 2000 облекла, които в момента се кроят. Ще разпределим процеса на три места да се произвеждат тези средства и да осигурим на всички доктори, сестри, социални работници и други предпазни облекла“, посочи Борисов.

С дисциплина и цялата мощ на индустрията трябва да се справим с вируса, обяви още премиерът.

Очаква се до дни заводът да започне да доставя защитни костюми за многократна употреба.

Предпазните костюми са изработени от 100 процента памук, обработен по специална технология. Платът се ламинира с водонепропусклива мембрана.

„Мембраната пропуска отвътре навън и практически дава възможността на тялото да диша“, обясни Георги Бижев, председател на Съвета на директорите на "МАК АД" – Габрово.

След седем дни материята е готова да се шият костюми.

Личното предпазно облекло е издържало успешно тестовете за водонепропускливост и здравина на военната лаборатория.

За разлика от вносните защитни облекла, родните предпазни костюми могат да се ползват до 50 пъти.

„С една суха дезинфекция при 100-130 градуса, ще стане за многократна употреба“, обясни Георги Бижев.

„20 евро плащаме за тези облекла от чужбина, които са еднократни и се хвърлят. По-добре парите да ги оставим при българските производители и работници“, каза премиерът Бойко Борисов.

Първата партида костюми ще е готова до няколко дни, а първата доставка ще е за Военномедицинската академия.