Основните ограничения, свързани с разпространението на коронавируса, са ограниченията на пътуването. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев след извънредния брифинг на правителството и Оперативния щаб във връзка с коронавируса. Списъкът ще бъде динамичен и ще се изготвя от две министерства Министерството на здравеопазването и МВнР.

Имаме нужда да ограничим пътуванията на българи до държавите, в които има интензивно разпространение на вируса, както и пътуванията от такива държави до България. Такава мярка трябва да бъде предприета веднага, защото не можем да си позволим на територията на страната да влизат хора от такива държави.

Считаме, включително и МС, че сега е моментът да се вземат по-решителни мерки, за да сме в състояние да ограничим разпространението на вируса, няма държава която да е успяла съвсем да го спре, заяви Дончев.

Той допълни, че втората основна тема е необходимостта от по-строго спазване на социална дистанция и карантина.

"Това е една от мерките. Тук категорично, дори на база законодателни промени, ще е необходимо много по-категорично оформяне и на санкционни режими, които да включват глоби, спиране на социални плащания за лица, които не спазват карантина".

Останалата част от мероприятията – затваряне на нощни заведения, увеселителни заведения и др. места, където се събират повече хора, ще бъде част от мерките, които правителството ще предприеме следващите дни.

Вицепремиерът подчерта, че основна мотивация е да се следва финият баланс между това да се гарантира здравето на гражданите и да се съхрани стопанският живот на страната.

По думите му извънредно положение не означава спиране на стокопроизводството или ограничаване на гражданските права. Единственото, което може да бъде ограничено, е правото за свободно движение, допъли той.

"Единственото, което би могло да бъде ограничено и то на базата текстове в закона е правото за свободно движение по очевидни причини. Ние имаме нужда, ако дадено лице е проявило симптоми или знаем, че е заразен, той да бъде изолиран и не може да позволим той да напуска дома си или болнично заведение и самоволно да контактува с други лица. Защото по този начин съвършено безотговорно разпространява заразата.

Ние и сега имаме текстове в Наказателния кодекс, които предвиждат санкционен режим, но той е недостатъчен. Тук са необходими и по-тежки санкции, както и увеличаване на инструментариума от правомощия основно на колегите от МВР, за да могат да бъдат те по-ефективни.

Няма място за паника, просто искаме държавата да е в състояние да вземе всички адекватни мерки подчертавам – навреме. И да се дадат гаранции не само за защита на живота и здравето на българските граждани, но и за съхраняване на икономиката“, заяви Томислав Дончев.

Той коментира, че темата за евентуално затваряне на детските градини е важна, защото не става дума само за децата, но и за техните родители, тъй като в някои случаи означава те да не отидат на работа.

„Към момента се получават разнопосочни искания за всякакви компенсации. За сега няма взето решение за всякакъв вид компенсации. Тук говорим за компенсации, в момент, в който се очакват по-малко приходи в бюджета. Надеждата и стремежа ни е да приключи извънредното положение максимално бързо, за да намалим ефекта върху икономиката“, беше категоричен той.

Главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че използването на термина извънредно положение „създава впечатление за нещо много драматично“.

По думите му в момента сме сред страните с най-малко регистрирани случаи. Освен това сме успели да удвоим необходимите легла за инфекциозно болни, като е осъществено снабдяването на механична вентилация и се работи по доставянето на още респиратори.

„Когато се намираш в началото на епидемията, може да вземеш мерките, които са болезнени и ограничават някои права, но те ще позволят на страната да вземе по-сериозно отношение в ограничаването на заразата“, допълни Кунчев.