39 са издадените болнични за карантина досега, пресметна в „Тази сутрин“ по bTV управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов.

Оттам уверяват, че на този етап системата може да поеме разходите за болнични и карантина.

За тази година за фонд „Общо заболяване и майчинство“ са предвидени 1,3 млрд. лв.

Снимка: btvnovinite.bg

633 млн. от тях са за обезщетения за временна нетрудоспособност, включително и карантина.

Снимка: btvnovinite.bg

С тези средства могат да бъдат изплатени над 18 млн. работни дни.  

В едно от сладкарските производства в София работят 10-тина души. Управителят се притеснява, че ако  се наложи служители да останат под карантина, оцеляването ще е трудно.

„Карантината 14 дена е дълъг период. Липсата на хора за толкова време ще се отрази сериозно“, споделя Пламен Бранков.

Служителите нямат притеснения, че при престой под карантина държавата няма да има пари да плати обезщетението. Допускат обаче забавяне.

„Не е приятно да си чака човек доходите, които е изработил, но трябва да се съобразим“, коментира днес управителят на НОИ Ивайло Иванов.

От НОИ уверяват, че парите са достатъчно, а и болничните за първите месеци на годината са по-малко. При недостиг има и други възможности, посочва Иванов: „Да се внесе искане до НС за коригиране на бюджета на НОИ или с решение на МС може да се направи допълнителен трансфер за допълване на бюджета ако в НОИ не стигат средства“.
 
Нарушителите, тоест – хората, които подлежат на карантина и не я спазват, ще бъдат наказвани.

Регионалните дирекции на МВР проверяват и следят дали мярката се спазва. В случай на нарушения те са длъжни да уведомят НОИ.

Работодателите отиват по-далеч: „Санкцията не може да бъде само лишаване от плащане по болнични, трябва да има и глоби – в тройния размер на болничния“, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Засега бизнесът няма оценки колко ще му  струват много служители в болничен под карантина.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 6 672 330 262 3 229
Света 12 379 661 223 640 556 623 7 179 617
Заразени* Нови Починали
България 6 672 330 262
Света 12 379 661 223 640 556 623
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer