Работодатели и синдикатите се обединиха, за да опитат да ограничат злоупотребите с фалшивите болнични.

При наближаването на празнични дни като утрешния 3 март, започват и тревогите на бизнеса, че една не малка част от техните служители правят всичко възможно да слеят почивните дни, именно с фалшиви болнични.

Снимка: btvnovinite.bg

Синдикатите пък се опасяват, че затягането на контрола може да наруши правата на хората, които наистина са болни и имат нужда от тези дни, както и от обезщетенията, които има се полагат.

През 2017 г. са издадени над 125 бр. болнични на 100 наети. Те са основно в големите градове – София, Пловдив, Велико Търново и др. За допуснати нарушения при издаване на болнични листове са наказани 8 медици през 2018 г., отменените документи са 2419.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-голям брой болнични са краткосрочните до 7 дни, като най-масовият случай е за 3 дни.

Едно от предложенията за ограничаване на злоупотребите е личният лекар да дава най-много 7, а не 14 дни болничен. Тази идея не се одобрява от повечето хора, показва анкета във „Фейсбук“ страницата на „Тази сутрин“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Болничните са с 56% повече спрямо 2010 г. по данни на НОИ. За този ръст най-голям принос имат късите болнични до 7 дни. Бизнесът предлага мерки за ограничаване на злоупотребите и връщане на положението от преди промяната (бизнесът да плаща 2 и 3 ден от болничния) – колкото по-малко дни плаща предприятието, толкова повече пари остават за заплати“, каза Васил Велев – Асоциация на индустриалния капитал в България.

По думите му трябва да се въведат санкции за хората, които злоупотребяват. Тази идея се подкрепя и от синдикатите, но те са на мнение, че може да се нарушат правата на пациентите.

„Към момента се предвижда санкция само за даващия, а вината трябва да се раздели и двете страни трябва да търпят санкции. Не съм съгласен с тезата, че хора с 2-3 дни непременно злоупотребяват. Оказва се, че най-тежкият натиск върху осигурителната система са дните между 7 и 30“ посочи президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Снимка: btvnovinite.bg

Сред другите предложени мерки са граничните органи да дават справка дали лицето е напускало страната по време на болничен, болничният лист да се издава от „доверен лекар“ на работодателя и повторна експертиза от лечебно заведение с договор към работодателя.

Личните лекари продължават да чакат инструкции как да издават болнични на пациенти под домашна карантина. Основното притеснение на медиците е, че могат да започнат масови злоупотреби.

Снимка: btvnovinite.bg

„И така има злоупотреби, идват хора, които не са толкова болни, не се нуждаят от болнични дни. Обикновено казват, че нещо ги боли, но при преглед почти нищо не се установява и тогава започват дискусията и молбите. Идват хора, които искат с болнични да отидат на почивка“, коментира общопрактикуващият лекар д-р Вяра Сарачева.