Специализиран фризер, в който ще се съхраняват ваксините срещу COVID-19, вече е на територията на РЗИ-Бургас. Той е там от няколко дни, но се оказа, че помещението, в което трябва да се разположи, не отговаря на размерите му.

Наложи се вратата да бъде разширена, а работници извършваха довършителни работи днес преди обяд.

"Размерите са доста големи - 2 метра височина и метър и 20 дълбочина и ширина. Наложи се да се отремонтира вратата на помещението, за да може да бъде вкаран фризерът. Хладилното съоръжение ще може да побере 175 500 броя ваксини, тъй като част от ваксините се съхраняват при много ниски температури“, каза д-р Величка Григорова, директор "Противоепидемичен контрол" в РЗИ-Бургас.

Освен ремонтът, дъждът също се оказа пречка за монтажа на произведеното в Австрия съоръжение, което струва 30 000 лева без ДДС. Час и половина по-късно хладилното съоръжение, което трябва да побере 175 500 ваксини, стоя навън.

Температурният му режим е от минус 40 до минус 85 градуса. Циклите на отваряне на фризера трябва да бъдат много точно изчислени, тъй като всяко едно отваряне покачва температурата с 20 градуса. За да работи добре в помещението, трябва да е топло - между 16 и 32 градуса.

„Ако е по-студено, съответно под 16 градуса, компресорите на уреда няма да включват. Ако е над 32 градуса, ще работят извънредно, при извънредна ситуация и съответно няма да поддържа зададената температура“, обясни Христо Царев, търговски представител за Югоизточна Европа.

Символите на кашона за транспорт на техниката са обърнати обратно, което може да доведе до трайна повреда при транспорта, сигнализираха зрителите на bTV.

От компанията доставчик обясниха, че кашонът е бил свален сутринта и поставен обратно само заради дъжда.

Фризерът, в който ще се съхранява ваксината на "Пфайзер", е с вместимост 850 литра. По препоръка на производителя на ваксините те могат да се съхраняват до 6 месеца. Помещението, където ще бъде монтиран фризерът, е с видеонаблюдение, има и осигурена жива охрана. Като начало с ваксините ще бъдат осигурени областите Бургас, Сливен и Ямбол.

Ваксинирането е разпределено да се извърши на пет фази. В първата попадат лекарите, фармацевтите и стоматолозите - хората на първа линия. Към момента няма официална информация кога ще пристигнат първите ваксини.

Кметът Димитър Николов каза, че в Бургас не се отчита спадане на нивото на заболеваемост. Голям проблем е липсата на лекари в болниците. Голяма част от медиците са или болни, или под карантина. В големите хипермаркети в града започват проверки заради сигнали за струпване на много хора в обектите. Контролът ще бъде поет от служителите на полицията.

  • Отварят „зелени коридори“ с иРНК ваксини
  • Ваксината на „Янсен” остава на склад до понеделник, чакаме още две становища
  • Мутафчийски: След празниците може да посрещнем заболяемостта с доста пълни болници
  • Костадин Ангелов: България излиза и от третата вълна на COVID-19
  • Откривателите на българската мутация на COVID-19: Кои са учените, които я изолираха?
  • 2096 са новите случаи на COVID-19
  • 217 души с COVID-19 са починали за денонощие
  • Поредно разхлабване на противоепидемичните мерки от днес
  • Ваксината на „АстраЗенека“ няма да се поставя на жени под 60 г. с повишен риск от тромбози
  • Над 150 000 дози ваксини срещу COVID-19 пристигнаха у нас