До четвъртък Министерството на здравеопазването ще разработи Национален план за ваксиниране срещу коронавируса. Той ще бъде представен на следващото заседание на Министерския съвет за утвърждаване.

На днешното заседание е определен председател на Координационния съвет за изпълнение на Националния план за ваксините и това е проф. д-р Красимир Гигов. Той е генерален директор на Българския червен кръст и главен координатор на Експертния съвет по медицина на бедствените ситуации.

„Ваксините, които ще дойдат в страната, ще бъдат тези, които ще пристигнат във всяка една европейска държава“, каза Костадин Ангелов.

„До края на тази седмица ще оборудваме с хладилници, за да получим първата пратка от ваксината на „Пфайзер“. Те ще бъдат разположени на няколко места в страната. В София ще са на две места – в „Бул Био“ като централен склад и в РЗИ-София. Второто място ще е в РЗИ-Бургас“, обясни още здравният министър.

Поръчаните хладилници са четири и по думите му те са достатъчни, за да се гарантира успешната логистика на първата доставка. По-нататък ще се осигурят и хладилници за всички РЗИ-та в страната.

"Дозите ваксина, които очакваме да дойдат в България, най-вероятно ще пристигнат в края на тази година. С още по-голяма вероятност ще е в началото на следващата, но до края на тази седмица ще сме обезпечени с достатъчно хладилници, за да приемем първата доставка", категоричен бе министър Ангелов.

Проф. Венцислав Мутафчийски от своя страна каза, че ВМА вече очаква доставка на три фризера от 850 литра, в които да се съхраняват ваксините. Директорът на "Пирогов" Асен Балтов също посочи, че неговата болница може да помогне с логистиката на ваксините.

„Продължава да съществува усещането, че ваксините по някакъв начин ще бъдат наложени. Те ще бъдат доброволни и всеки български гражданин, който пожелае да се ваксинира, ще има тази възможност. Те ще бъдат абсолютно безплатни“, отново уточни здравният министър.

На въпрос дали в имунизацията ще участват личните лекари в страната, здравният министър обясни, че първоначално те няма да участват. „Когато започнем да правим масовата имунизация на всички български граждани - тогава. В самото начало ще участват лекарите в болниците“, уточни той.

„Със сигурност след Нова година ще започнем имунизации срещу този вирус. Представете си, че ще има хора които ще кажат, че не вярват на тези ваксини, тогава какъв е ефектът върху общественото здраве, ако не имунизираш 60-70%. Така не опазваш общественото здраве а само този, който се е  имунизирал“, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Междувременно парламентарната комисия по здравеопазване даде зелена светлина на правителството да получи от всички категории ваксини, за  които европейската комисия договаря с няколко фирми производители.

75 млн. лв. са предвидени в Бюджет 2021 за ваксините.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!