На редовно заседание в Министерския съвет бе приет Национален план на България за готовност при пандемия, съобщи на брифинг в Министерския съвет здравният министър Костадин Ангелов.

При изготвянето му са използвани насоки на Световната здравна организация и на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Основните цели на плана са:

  • Ограничаване на заболеваемостта и намаляването на смъртността от пандемична инфекция;
  • Осигуряване на оптимални възможности за лечение на заболелите;
  • Поддържане на функционирането на основни за обществения живот сектор и служби – здравеопазване, сигурност, транспорт и др.;
  • Осигуряване на постоянна, достоверна и актуална информация на обществото относно хода на пандемията и предприетите мерки.

„Представеният национален план е един програмен документ, основополагащ за справянето на държавата и осъществяването на всички междуведомствени комуникации и институционални взаимодействия, необходими за реализирането на всички действия на цялата държава за справянето при определена пандемия“, уточни здравният министър.

Този план е основата, на която се изготвят конкретните пандемични планове за справяне с конкретно заболяване.

„Такива планове ще бъдат разработени, ако обществото ни се изправи и пред друга пандемия, като настоящият план е програмният документ, върху който ние ще стъпим“, допълни Костадин Ангелов.

До момента сумата, която е отпусната за справяне с пандемията, минава 2 милиардна лева. Само тази за служителите на първа линия вече достига до 80 милиона лева на месец.

„Ако тенденциите са такива, очаквам за месец януари да надминем 100 милиона лева на месец само за медиците на първа линия“, каза Ангелов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!