Задържан е синът на избягалия вчера затворник Владимир Пелов. 20 часа след бягството от софийския затвор от двамата престъпници няма и следа и издирването им продължава.

Синът на Пелов беше откаран за разпит в София днес по обяд. Той е бил в районното в Ботевград от 18 ч. вчера и е бил извикан на разпит заедно със седем души от обкръжението на баща му, както и с майката на Пелов. На всички други са снети показания и са освободени.

От свои източници bTV научи, че момчето е отказало да сътрудничи на разследващите, както и че връзката между баща и син била изключително силна.

Мотивът на властите да задържат Владимир Стефанов е да се провери съпричастността му към бягството на баща му. На излизане от полицията той не коментира дали е имало опит той да се свърже с него.

bTV се свърза с майката на Пелов. По телефона Тотка Иванова обясни, че от медиите научила за бягството на сина си и че не го е виждала от години. 

От над 20 години с Пелов не поддържа връзка и семейството на брат му Стефан. „Просто беше като гръм от ясно небе. Не сме контактували никога с него, всеки си беше поел по своя път. Винаги сме живели настрана от тях”, заяви Цветелина Стефанова, съпруга на брата на Владимир Пелов.

В ромската махала в Ботевград, където са живеели двете момчета, за чието убийство през 2016 г. е обвинен Владимир Пелов,  хората се страхуват  и отказват да застанат пред камера.  Присъдата, която Пелов излежаваше до вчера, е заради въоръжен грабеж на златарско ателие в Ботевград преди 7 години. Днес ателието остана затворено.

По неофициална информация пистолетът, с който Пелов вчера стреля при бягството, е бил вкаран в затвора на части.

Властите призовават, ако някой забележи бегълците рецидивисти, Владимир Пелов и Радослав Колев, да сигнализират на телефон 112 или в най-близкото районно полицейско управление.

От МВР предупреждават, ако ги забележите, да избягвате физически контакт с тях. В полицията има множество сигнали от хора, които се съмняват, че са успели да ги видят, но към този момент няма следа от рецидивистите.

Двамата, които имат присъди от по над 20 години затвор, се считат за въоръжени и опасни.

Междувременно продължават да се изясняват обстоятелствата около бягството. Двамата рецидивисти са преминали последователно през два поста с охрана. Първият е вътре в самата сграда, където са заплашили и ударили полицай. След това откриват стрелба по караулката и надзирателите в двора. За щастие, няма пострадали.

Според чистачката, която единствена се е опитала да ги последва, те са се качили в черна кола с двама въоръжени вътре. 

От МВР съобщиха, че са заградени входно-изходните артерии на столицата, следят се и близките на престъпниците.

Областната дирекция на МВР - София ще играе ключова роля по издирването на Пелов. Полицаите от окръга, участвали в предишното му задържане, го описват като много интелигентен.

Главният секретар на МВР пък призна за слабости в охраната на затвора. „Към момента продължаваме както по отношение на близките на избягалите лица, така и по отношение на техни връзки, заградени са входно-изходните артерии на столицата и на съседни населени места. Усилени са патрулите по границата, извършват се проверки и 100% граничен контрол на влизащите, основно на излизащите”, посочи Младен Маринов.

Надзирателите, които са били на работа вчера, ще бъдат разпитвани днес.

  • Оставки след случая „Пелов” ще има, но не министерски
  • Избягалият от затвора Владимир Пелов с писмо до bTV
  • Зам.-началникът на Софийския затвор временно е отстранен от работа
  • МВР издирва 38 бегълци от затвора
  • Eксклузивно по bTV: Бягството от Централния софийски затвор – на видео
  • Надзирателите подкрепиха колегите си от Софийския затвор (ОБЗОР)
  • Отново протест на надзирателите (СНИМКИ)
  • Експерти: Владимир Пелов е отчаян, животът за него не е ценност
  • Седми ден издирват избягалите затворници
  • Пети ден няма следа от бегълците от Софийския затвор