Временно е отстранен от работа заместник-началникът на Софийския затвор. Това каза при изслушване в правната комисия правосъдният министър Цецка Цачева.

По думите ѝ информацията, събрана в хода на проверка в затвора след бягството на двамата затворници, доказва, че има много тежки нарушения.

Министърът отбеляза още, че според доклад за щата в ГДИН и ГДО служителите, които са на щат и длъжност към службата по пробацията, не са толкова натоварени.

Цачева е възложила да се търси възможност тези служители временно да подсилят надзорно-охранителния състав. Тя обаче отбеляза, че подобно командироване е свързано със средства, с които министерството не разполага.

Цачева допълни, че са дадени няколко дни отсрочка за изготвяне на втория доклад по отношение на надзорно-охранителните средства, които ще са необходими за подобряване работата в затворите. Министърът коментира, че е възможно да се използва останалия ресурс от обществената поръчка за електронни гривни, чрез които да се следят лишените от свобода, за повече бройки от тези технически средства.

Министър Цачева каза още, че в почивните дни е имало внезапни проверки в различни затвори. Вътрешен одит прави проверка в три от затворите, а Инспекторът към министерството – в други два, обясни тя.

При проверките се констатират забранени вещи в килиите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!

Използвани са материали на БТА