Надзирателите се вдигнаха на нов протест след бягството на опасните рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев.Те подкрепиха колегите си, които са били на смяна при инцидента и поискаха повече хора и техника за охрана.

Засега от министерството няма как да изпълнят искането на надзирателите - а именно за 800 нови пазачи в затворите и други 700 за главна дирекция "Охрана".

Властите си дадоха срок за края на април да решат дали може да изпълни исканията за скенери, термокамери и заглушители за дронове.

Междувременно –bTV получи нови документи за пробивите в охраната.  

Сигналът за бягството, подготвяно от Владимир Пелов е адресиран до ръководството на затвора на 2 март. В него затворник предупреждава, че рецидивистът ще бяга.

Снимка: btvnovinite.bg
Горе долу по същото време в дежурната стая на надзирателите се появява бележка. “Владимир Пелов от втора група да не се движи без придружител. Заповед.”

Заповедта обаче не е спазена, а надзирателите признават, че са били наясно с нея.

Ивайло Григоров от синдиката на надзирателите посочи, че Пелов се е движел с охрана, но "с 28 човека няма какво да направят."

Всички са били наясно със сигналите два месеца преди бягството. Надзирателят Любомир Иванов коментира, че Пелов е бил следен къде се намира по всяко време.

След спешно съвещания от правосъдното министерство признаха, че служителите в системата са демотивирани, включително и след последните поправки в закона за изпълнение на наказанията.

„Усещането за работещите в системата е – като че ли правата на лишените от свобода са повече от задълженията им като лишени от свобода”, заяви правосъдният министър Цецка Цачева.

Стана ясно, че се проверяват всички рискови затворници и проблемни зони. Затегнат е режимът зад решетките, разказа наш източник. В Софийския затвор са убедени, че Пелов е получил пистолета си с доставката на хляб.

„Външен човек е, отвънка е. Тук се говори, че е синът му, но колко е вярно не мога да кажа”, коментира затворник, който в момента изтърпява наказанието си. 

Снимка: btvnovinite.bg

Затворниците разказаха още, че след бягството вместо по един ги охраняват по петима надзиратели.