Надзирателите отново излязоха на протест, този път пред Централния софийски затвор. 

Служителите на затворите се събират в подкрепа на колегите си, които са били на смяна в деня на бягството на двамата затворнициВладимир Пелов и Радослав Колев. Протестът е подкрепен от надзиратели от цялата страна.

Бягството на двамата опасни рецидивисти се е случило заради липса на надзиратели и липса на техника, твърдят протестиращите.

„С 28 души в затвор като софийския трудно се осигурява сигурност. Това е и причината служителите да не преследват лишените от свобода, тъй като трябва да оставят вътре постовете без охрана”, казва Ивайло Григоров от синдиката на надзирателите.

Сигнали за бягството, подготвяно от Пелов, е имало от два месеца, но заради липса на хора надзирателите не са успели да реагират.

Надзирателите настояват още да се сложат скенери, които да проверяват хранителните доставки. Според тях бегълците са се сдобили с пистолет именно чрез доставките на храна.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева свиква днес национално съвещание с участието на всички началници на затвори в страната и с ръководството на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Ще бъде обсъдено създалото се напрежение в системата, както и възможни решения на актуалните въпроси.

Подкрепяте ли протеста на надзирателите?

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!