Двама мъже, осъдени за убийства, успяха да се избягат от Централния софийски затвор. Те са били въоръжени и са нападнали надзирателите. Бягството е извършено от централния вход посред бял ден в 15:45 ч.

Затворниците се издирват.

Снимка: btvnovinite.bg

От прокуратурата съобщиха, че избягалите са рецидивистът Радослав Ангелов Колев, осъден на 26 години за убийство, и Владимир Пелов Стефанов, също рецидивист, осъден на 30 години за грабеж, отвличане и опит за убийство на двама служители на МВР.

Снимка: БГНЕС

Владимир Пелов и Радослав Колев неутрализирали алармата, след като нападнали служителя на СОТ.

Така двамата, въоръжени с нож и пистолет, са стигнали дежурния на втори пост. След заплаха стигнали до бариерата и стреляли срещу дежурния надзирател в кабинката. Свидетел на случилото се става чистачката на затвора, която тръгва след двамата бегълци.

По нейна информация двамата са били чакани в черна кола от тежко въоръжени други двама мъже. На това място се прави оглед.

Заради оживената улица надзирателите не са стреляли, обясниха от Министерството на правосъдието.

За бягството на затворниците е образувано досъдебно производство, като предмет на проверка са и действията на охранителния състав в затвора. 

На място в затвора са изпратени двама прокурори от СГП, като действията по разследването се извършват от СДВР. Координират се действия с МВР за издирване на бегълците, допълват от прокуратурата.

Избягалите двама затворници са преодолели съпротивата на трима надзиратели, като са ги заплашили с нож и огнестрелно оръжие и са произвели три изстрела с пистолет, съобщи заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов.

Назначена е проверка и тепърва ще се разбере точно при какви обстоятелства е извършено бягството и чия е отговорността, добави той.

Оръжието, ползвано от затворниците, не е взето от охранителите, а е придобито по друг начин.

Инцидентът е станал, когато на затворниците са давани вещи от техни близки. Сред вещите, които е трябвало да бъдат внесени в затвора, е имало и телевизор.

Владимир Пелов е автор на един от най-знаковите обири у нас. В края на август 2011 г. Пелов заедно със своя бивш съкилийник грабят 1 килограм злато от ателие в Ботевград. Стрелят по охранители и полицаи и отвличат цяло семейство с автомобил. Месеци преди това Пелов успя да излъже системата, да стане студент, а след това да излезе предсрочно от затвора.

Тогава даде интервю за bTV. „Ако кажа, че съжалявам и се разкайвам, ще е лицемерно, но не бих казал на някой друг да тръгне по този път. И синът ми да не тръгва. И точно затова му давам пример”, каза тогава той.

След дълго издирване Пелов е задържан за грабежа и оставен под домашен арест.

През 2016 г. обаче получи ново обвинение – за убийството на братята Цветан и Марко Петрови в Ботевград. „Аз съм най-удобният – това е причината, да се търси някаква черна овца там в региона, нищо че е под домашен арест, нищо че няма къде да ходи, той е”, коментира тогава Пелов.

Вторият избягал затворник е Радослав Колев, осъден за жестоко убийство на данъчен служител. Всички съкилийници на бегълците и дежурните на смяна се разпитват.

Огледите в затвора са приключили, а по случая е образувано досъдебно производство.

Майката и синът на Владимир Пелов са извикани тази вечер в районното полицейско управление в Ботевград.

Майка му призна пред bTV, че за бягството на сина си е научила от медиите, че е била силно изненадана и не желае да бъде безпокоена. От полицията съветват гражданите, ако забележат избягалите затворници, да сигнализират полицията, защото са въоръжени и опасни.

  • Оставки след случая „Пелов” ще има, но не министерски
  • Избягалият от затвора Владимир Пелов с писмо до bTV
  • Зам.-началникът на Софийския затвор временно е отстранен от работа
  • МВР издирва 38 бегълци от затвора
  • Eксклузивно по bTV: Бягството от Централния софийски затвор – на видео
  • Надзирателите подкрепиха колегите си от Софийския затвор (ОБЗОР)
  • Отново протест на надзирателите (СНИМКИ)
  • Експерти: Владимир Пелов е отчаян, животът за него не е ценност
  • Седми ден издирват избягалите затворници
  • Пети ден няма следа от бегълците от Софийския затвор

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!