Оставки и наказания след случая с убития беглец от затвора Владимир Пелов ще има, но министър Валентин Радев няма да намерение да подава своето заявление за оттегляне. Това стана ясно от думите му в предаването „Лице в лице”.

Той посочи, че чака анализ на професионалното ръководство за пропуските и проблемите и ще реши за степента на наказанията.

Радев посочи още, че гледа от мотивите на опозицията за искането на оставки и ги използва, за да се поправи. Самият той е категоричен, че не вижда нещо, с което не справя.

Вътрешният министър не влезе в подробности по случая с Пелов и проблемите с полицията в Ботевград, за да не дава сведения за работата на МВР докато навън има още един беглец. Но проблеми в града има, защото хората са се страхували да уведомят властите за Пелов.

Заплати увеличихме, дрехи, бензин,  питах ги какво те дават в областната дирекция и от какво имат нужда. Те изброиха няколко неща, които веднага ще направя, каза Радев.

Набелязани са 4 мерки за Ботевград, а случаят „Пелов” е бил капката, преляла чашата и посочила, че в града има недостатъчна сигурност и недостатъчно доверие към полицията.

Радев отказа да посочи дали убитият Марио Панчев е бил агент на МВР. Твърдението заяви  Румен Петков от преди дни и министърът заяви, че не бива да се казва дали човек е бил или не, дори и да е мъртъв.

По повод вота на недоверие за сектор „Сигурност” той заяви, че това е работата на опозицията, а ако са прави за вота – той ще мине. „Считам, че избраната посока е вярна. За една година не мога да оправя всичко”, каза той и даде примери с добрата работа по границата и намалелите отвличания.

Проблем създават телефонните измамници, каза още Радев - местят се, трудно ги разкриваме, изобретателни са. Изрази изумление, че тези хора се лъжат и не се свързват с близките си при подобни измами. Според него явно доверието към полицията с е увеличило щом хората дават пари по схемата на измамниците, че помагат в полицейско разследване.

Опасното съхраняване на боеприпаси в завода в Миджур е било по сигнал на МВР към прокуратурата. Службата по контрол на общоопасните средства (КОС) е сезирала прокуратурата и е дадено предписание какво да се направи още.

По думите на Радев са проверени всички места за съхраняване на боеприпасите и проблеми не са открити.

Българският план за мигрантите ще бъде коментиран на срещата на лидерите на ЕС на 28 юни.