Вчера изпълнителният директор на Берое Красимир Георгиев не се ангажира с коментар за обвързването на най-богатия българин с клуба от Стара Загора. Или по-скоро думите му граничеха с остроумие, неотричащо информацията на “Тема Спорт”. На члена на Изпълкома му беше забавно, защото хората, писали за президента в сянка, търсили него за информация. Той добави, че “АКБ Форес” продължава да бъде мажоритарен собственик на отбора, което не отрича твърдението, че бившият собственик на ЦСКА ще дърпа конците, стоейки в сянка. Все пак шефът на старозагорци потвърди основната линия в статията – назначението на един от най-доверените хора на Божков Атанас Караиванов на работа в Берое. Георгиев допълни още, че ръководството би било щастливо от всякакво сътрудничество, но най-важното било това с общината. Днес ви представяме вижданията му за процъфтяващия Берое.

- Господин Георгиев, да ви разбирам ли, че партньорство с кмета на Стара Загора е по-важно от такова с най-богатия българин?
- Не знам дали въобще може да се прави подобно приравняване, но има утвърдена схема за просперитет на футболните клубове. Първо се налага търговска марка, от която започват да се трупат активи. Към това се прибавя вярната публика и съоръженията, на които могат да се подготвят и да се постигат успехи. Акциите се търгуват на борсата и всички съакционери са доволни. Чак тогава идват Банев и Божков. Или пък личности като тези, които в момента виждаме при клубовете от Англия. Но у нас, държавата няма никкава политика, чрез която да благодари и да подпомогне хората като Банев и Божков, като Йордан Йндреев и Юри Галев, които наливат пари за спорта. А футболът е социален феномен. Дори кметът “хикс”, управляващ малко селище и поддържащ местен отбор, помага на държавата. Само при нас има над 300 трениращи деца. В Бургас и Ловеч са поне по два пъти повече. За тях се полагат всички грижи, тоест инвеститорите във футбола помагат за социалната политика, а на тях България не им помага. Да не говорим какви данъци се плащат от отборите. И в същото време няма решение за базите и евентуални облекчения. А вече казах, че това са основни елементи във веригата на успеха за футболните клубове.

- Какви са бъдещите ви планове, свързани модернизирането на съоръженията на Берое?
- Предвиждат се големи инвестиции, но харченето на пари минава през окончателното решение на проблема със собствеността. Настоящите планове ги имаме още от първата година, от която сме в клуба. Но не става само с пожелания, действат и други закони. А между другото расте стойността за облагородяването на чужда собственост. Затова няма значение каква ще е формата на партньорството ни с общината, но тя е една от страните. Тя трябва да даде разрешението за строителство, иначе нашите намерения си остават просто намерения.

- Имате ли проблеми с кмета Евгений Желев?
- В случая става въпрос за общинска, а не за кметска собственост. Самото съгласие на доктор Желев не е достатъчно. Иначе общината, като акционер в клуба, подсигури ремонт на стадиона. Беше повишена степента на безопастност и съоръжението е напълно готово да приеме финала за купата на България. Но целите ни са по-големи. Защо да не организираме европейско първенство за аматьори? Бяха поставени 12 000 нови седалки за по-голям комфорт на публиката, но това не е достатъчно. Трябва да се осигурят и по-добри условия за футболистите, които да карат феновете да идват на стадиона. Вече четвърта година отлагаме инвестициите. До октомври ще изградим изкуствен терен, но трябва да подобрим основния и да направим още две тревни игрища. После идва ред на цялостната реконструкция. Ангажирани са архитектурни бюра, които вършат работата си, а това също са разходи, които на този етап не могат да доведат до видим резултат. Финансовите средства, които господин Банев насочва към ПФК Берое чрез неговите компании и тези, които са предвидени за влагане, са толкова големи, че по никакъв начин не подсказват спиране на инвеститорските му намерения.

- Каква е общата стойност на проектовложенията ви?
-Само първият етап, да го наречем бояджийският, глътна около 100 000 лева. Вторият – изграждането на терените, ще струва около 1,5 милиона лева. За цялото ново съоръжение са предвидени 30 милиона лева.


НАЙДЕН ТОДОРОВ, "Тема спорт"