Новите ресторанти, търговски центрове и офиси в Англия да имат общи тоалетни – и за жени, и за мъже. Това предлага ново законодателство, предложено от британското правителство, съобщава Би Би Си.

Законът ще засегне само новите обществени сгради, т.е. няма да се налага преправянето на вече съществуващите тоалетни. Но ако се прави пълна реконструкция на даден обект, то правилото влиза в сила.

Обмислят се и изключения – унисекс тоалетни няма да има в затворите, училищата и домовете за възрастни хора.

„Целта е санитарните възли да станат полово неутрални“, коментира пред Би Би Си Кеми Баденок, която беше министър на равенството и местното самоуправление в периода 2020-2022 г.

На този фон обаче много жени, пенсионери и хора с увреждания заявиха, че се чувстват „несправедливо ощетени“ от превръщането на тоалетните в неутрални по отношение на пола. Противниците на идеята смятат, че не е уместно да се споделят кабини, писоарите и мивките.

Организациите за защита на правата на транссексуалните хора твърдят, че „полово неутралните тоалетни могат да защитят хората с променен пол от дискриминация“. Според тях транссексуалните хора изпитват сериозни проблеми при използването на строго определените мъжки или женски тоалетни.

Очаква се британското правителство да подложи планираните промени в законодателството за дълго обсъждане, уточнява Би Би Си. Ако не получат одобрение, вероятно новите правила за тоалетните ще влязат в сила преди края на 2024 г.

Снимка: iStock

Универсалната тоалетна се определя от правителството като „самостоятелно помещение с тоалетна и мивка за индивидуална употреба“, т.е. тук не става дума за помещение с кабини. Тепърва обаче ще се оцени дали това ще увеличи опашката от чакащи, както и дали унисекс санитарните възли ще нарушат уединението.

Проучване сред 17 000 британци показва, че 82% са съгласни с идеята за осигуряването на универсални тоалетни, където пространството позволява.

Миналата седмица правителството обяви също така, че се обсъждат предложения за настаняването на пациенти в самостоятелни стаи, за да се гарантират правата на транссексуалните хора. Те също така ще имат право „да поискат лице от същия биологичен пол за извършването на всяка интимна грижа в болнична среда“.