Украйна планира тази година да покрива 60% от потребностите си от вносен газ с доставки от Европа. Това заяви директорът на „Нафтогаз” Андрей Коболев в интервю за „Ройтерс”.

Предполага се, че останалите количества Киев ще получи от Русия. Коболев заяви още, че за няколко години Киев ще може да съкрати дела на закупения природен газ до една трета от украинския внос на синьо гориво.

По думите му възможностите за доставка на газ от Европа през последните месеци са се разширили дотолкова, че сега теоретично могат да покрият до 90% от нуждите на страната от внос.

В условията на икономически спад потреблението на енергия се е понижило, а някои предприятия са преминали към използването на въглища.

Междувременно заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, който отговаря за енергийния съюз, заяви, че плановете на Русия за изграждане на нов газопровод през Турция, с който да заобиколи Украйна като транзитна страна за доставки на газ в ЕС, няма да проработят.

Планираният капацитет на газопровода, около 63 млрд. куб.м. природен газ годишно, надхвърля търсенето на потенциалните потребители, смята Шефчович.