Служебният премиер Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера решение за създаване на Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“ в София.

Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет.

„Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран днес от министъра на здравеопазването, премиерът Главчев ще предложи на президента Румен Радев министърът на здравеопазването Галя Кондева да бъде освободена от поста“, се казва в позиция на Министерския съвет, разпространена до медиите. 

Вчерашното решение на служебния кабинет на Димитър Главчев да одобри създаването на частна Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“ в София предизвика остри реакции сред политическите партии и обществото. 

Служебният премиер Димитър Главчев посочи, че няма колизия между частната детска болница и държавната и обяви, че финансирането за държавната детска болница е осигурено.

Проектът за частната болница e на стойност 120 милиона лева, като инвеститорът е заявил готовност да я изгради в срок до 48 месеца. Решението на кабинета доведе до реакцията на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница, според който София и регионът нямат финансовия и кадрови капацитет да захранят две големи, многопрофилни детски болници.

От здравното министерство поясняват, че в многопрофилната болница "Мама и аз" ще се лекуват предимно пациенти над 18 години. Предвидено е там да има само едно педиатрично отделение с 40 легла. Болницата ще работи със Здравната каса. Колкото до бъдещата национална детска болница от министерството информират, че предстои сключване на договор с фирмата изпълнител.

В своя позиция, изпратена до медиите, от Обществения съвет за създаване на национална детска болница настояха служебното правителство да даде незабавно обяснение за решението си да одобри проекта за създаване на частна  многопрофилна детска болница на територията на София. Според Обществения съвет одобряването на частния проект минира създаването на Национална детска болница и поставя под въпрос всички  положени до този момент усилия и поети ангажименти.

Фондация „Даная“ обяви, че ще съди държавата за решението на Министерския съвет да одобри изграждането на частно лечебно заведение преди завършването на бъдещата Национална детска болница.

Днес в писмо до медиите президентът Румен Радев призова служебното правителство на Димитър Главчев да преосмисли решението за създаването на частна детска болница в София.  „Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес“, посочи президентът.

От ПП-ДБ обявиха, че ще дадат на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница. От партията ще внесат сигнал за проверка на условията, при които е издадено разрешението, както и на анализа на потребностите от разкриване на частната болница, който е извършен. 

Те призоваха президента, назначил служебното правителство, и премиера Главчев да предприемат действия за оттегляне на взетото решение.

От ДПС също излязоха с позиция по темата. Председателят на партията Делян Пеевски призова служебното правителство незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница.

„Българските граждани трябва да научат кой подведе Министерски съвет да вземе подобно решение и чии лобистки интереси обслужи. Хората трябва да знаят защо и как се вземат решенията, които засягат най-ценния капитал за бъдещето на страната - нашите деца“, гласи позицията на Делян Пеевски.  

В своя позиция ГЕРБ не споменава нито дума относно решението на служебния кабинет да одобри създаването на частната детска болница, но подчертава, че винаги е подкрепяла и подкрепя проекта за изграждането на държавна национална детска болница като проект със стратегическо значение за България.