Остра реакция след решението на служебния кабинет да даде зелена светлина за строежа на нова частна болница.

Общественият съвет за изграждането на Национална детска болница предупреди, че липсата на кадри ще минира създаването на държавна педиатрия, а от фондация „Даная“ заявиха, че ще съдят правителството. Темата коментира и вицепрезидентът.

Намерението за изграждане частна детска болница с името „Мама и аз“ на инвеститора „Търговска лига“ беше внесено през лятото на 2022 г. Тогава обаче Министерство на здравеопазването увери, че стои зад държавния проект. Днес обаче решението за частна болница вече е факт.

„За нас основната тревога е, че създаването на още едно много голямо и многопрофилно лечебно заведение на територията на София минира допълнително и без това трудния път за създаване на Национална детска болница, тъй като България оперира в условия на недостиг както на финанси, така и на кадри“, посочи Надежда Цекулова, която е член на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница. 

От здравното министерство уточняват, че лечебната дейност в частната болница „Мама и аз“ ще се осъществява по 39 медицински специалности в 30 клиники и отделения с общо 413 легла.

„Многопрофилната болница за активно лечение „Мама и Аз“ обхваща лечението на пациенти предимно над 18-годишна възраст, а в структурата на болничното заведение е предвидено само едно отделение по педиатрия с 40 легла. Това категорично се разграничава от намерението на държавата да подсигури изграждането на Национална детска болница само за лица до 18 годишна възраст с над 400 легла“, се казва в писмената позиция на Министерството на здравеопазването.

Снимка: bTV

Вчера премиерът Димитър Главчев обяви, че финансирането за държавната детска болница е осигурено, но не отговори как ще бъде решен проблемът с дефицита на лекари.

„Няма колизия между двете болници – едната е и за деца, и за възрастни, а другата е само за деца, но пак подчертавам, че финансирането за детската държавна болница е осигурено, така ме увери министърът на здравеопазването“, заяви Главчев.

Преди дни в предаването „120 минути“ служебният здравен министър – д-р Галя Кондева, коментира причините за забавянето на строежа на държавната детска болница. За лечебното заведение е избран имот в столичния кв- "Горна баня".

Основно забавянето дойде от факта, че на територията на този имот има ненужни и неупотребявани сгради и те трябва да бъдат унищожени. Трябва обществена поръчка. Тя е проведена и стопирана заради съдебно дело. Преди две седмици излезе последното дело. Даден е ход, избран е изпълнител“, каза д-р Кондева.

В следващите седем месеца предстои сградите да бъдат разрушени.

Изграждането на частната болница да не спира строителството на държавната, призова междувременно вицепрезидентът.

Снимка: iStock

„Единственото нещо, което мога да коментирам, е частната болница да не елиминира и да не заплашва строежа на държавната, която цяло едно поколение българи чакаме. Държавната болница трябва да бъде построена“, категорична бе Илиана Йотова.

Фондация „Даная“ обяви, че ще съди държавата за решението на Министерския съвет да одобри изграждането на частно лечебно заведение преди завършването на бъдещата Национална детска болница.

„С това решение служебното правителство абдикира от конституционното задължение на държавата да осигури безплатно детско здравеопазване и поставя в риск достъпа на всички български деца до качествени здравни грижи“, се казва в писмената позиция на фондацията.

Очаква се частната болница да бъде построена за около две години.