Дали в търсене на по-добро заплащане, или по други причини всеки втори служител у нас се оглежда за по-добра работа. Това показва проучване на българска стартъп компания, която свързва бизнеса с кадрите.

54% от анкетираните работещи у нас споделят, че търсят нова работа, докато са на настоящата си позиция.

Все повече работодатели смятат, че има квалифицирани кадри за техните позиции за разлика от края на 2022 година, когато при същото изследване положително са отговорили само 34% от бизнеса.

Най-голям „глад“ за добри служители има в IT сектора – 48%. След това са счетоводството, финанси и одит, както инженерство и техника.

Снимка: bTV

От две години Кристина Илиева е мениджър, който разработва проекти в дигитална среда. Казва, че за да се задържи дълго време най-важно е компанията да ѝ да предлага растеж.

„Заплащането да е спрямо позицията и специално за мен е важно и работодателят да е добър, да разбира работника и да полага усилие спрямо неговото развитие“, обясни тя.

Всеки втори се оглежда за по-добри условия, а основна роля за решението са парите, сочат данните от проучването.

„Един от факторите, който мерим, е, че над 60% от хората биха напуснали работата си, ако не им се повиши заплатата в рамките на една година“, уточни Борис Колев, съосновател на платформа за работа.

Ивайло Пенчев управлява над 1600 служители. Казва, че е трудно и да намери, и да задържи работници.

„Хората живеят по-добре и много по-голям процент от тях са с много по-задоволени потребности. Съответно те не са толкова мотивирани да работят“, смята собственикът на компания.

Според анкетираните служители важни за задържането на работното място са и социалните придобивки.

„Това са методи, които според мен са по-скоро контрапродуктивни. Ако на един човек не му се работи и няма ентусиазъм, хъс и амбиция, а ти тръгнеш да го подкупваш със социални придобивки, много е вероятно, че ти няма да го мотивираш“, коментира предприемачът.

Според проучването допълнителните дни платен отпуск и програмите за обучение и квалификация играят важна роля при решението дали хората да се задържат на работното си място.