Това е история за големия успех на български ученик. 17-годишният Виктор Лилов покори Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай и предизвика фурор в света на научните състезания.

Виктор Лилов не е навършил 18 години, но вече завършва 12. клас в Софийската математическа гимназия. Приет е в „Тринити колидж“, където са се развивали умове като Нютон и Дарвин.

Виктор Лилов
Снимка: bTV

„Никога няма да спра да искам да се надграждам, да се развивам и да се подобрявам“, категоричен е Виктор Лилов.

Той накара България да се гордее, след като миналата седмица спечели златен медал на Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай. Той и отборът ни преодоляха конкуренция от 151 състезатели от 26 държави.

„Науката категорично не е състезание. Тя е по-скоро маратон, но по състезания се срещаме със световните учени“, обясни той.

Виктор Лилов
Снимка: bTV

Един от ръководителите на отбора на българските медалисти е доц. д-р Христо Чанев.

„Работата с такива ученици е голямо предизвикателство. Те се готвят сами. Много са напреднали“, допълни преподавателят във Факултета по химия и фармация в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Виктор Лилов е специалист в теоретичните задачи, но въпреки това се осмели да направи опит пред нашата камера.

Виктор Лилов
Снимка: bTV

Взриви ли Виктор лабораторията и каква е неговата формула на успеха – гледайте цялото интервю с него в предаването „Тази събота.