Съединените щати обвиниха Русия в нарушаване на международната забрана за химически оръжия заради използване на задушаващия агент хлорпикрин срещу украинските войски, предава Ройтерс.

„Използването на такива химикали не е изолиран инцидент и вероятно е провокирано от желанието на руските сили да изтласкат украинските сили от укрепени позиции и да постигнат тактически успехи на бойното поле“, се казва в изявление на Държавния департамент.

Докато цивилните обикновено могат да избягат след използването на газ за контрол на безредиците по време на протести, войниците, намиращи се в окопите без противогази, трябва или да избягат под вражеския огън, или рискуват да се задушат.

Според Украйна това е една от причините за пробивите на Русия по източния фронт.

Хлоропикринът е посочен като забранен задушаващ агент от базираната в Хага Организация за забрана на химическите оръжия, която е създадена, за да прилага и наблюдава спазването на Конвенцията за химическите оръжия от 1993 г. Германската армия използва агента срещу съюзническите войски по време на Първата световна война – това е една от първите употреби на химическо оръжие.

Руският президент Борис Елцин подписва Конвенцията през януари 1993 година и Русия започва да я спазва от 29 април същата година. Към онзи момент тя притежава най-големия химически арсенал в света – около 40 000 тона химически оръжия.

Държавният департамент обяви, че Русия е извършила няколко нарушения на Конвенцията. Ще бъдат санкционирани три руски държавни учреждения, свързани с програмите на Москва за химически и биологични оръжия, включително специализирана военна част, която е улеснила използването на хлоропикрин срещу украинските войски.

Всички 193 държави, ратифицирали Конвенцията, са се съгласили да унищожат целия си арсенал от химически оръжия, включително САЩ и Русия.

От началото на войната Русия и Украйна взаимно се обвиняваха в нарушаване на договора по време на заседанията на Организация за забрана на химическите оръжия. Контролният орган казва, че не е имало официално искане за започване на разследване за употребата на забранени вещества в Украйна. Очаква се сега САЩ да внесат такова.