Указ на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за прехвърляне на управлението на "Света София" към Дирекцията по религиозните въпроси и за отварянето й за богослужение е публикуван в Държавен вестник, съобщава Анадолската агенция.

Малко по-рано през деня Държавният съвет на Турция разреши да бъде сменен статутът на музея "Света София" в Истанбул и той да бъде превърнат в джамия.

Турският съд обяви, че решението с правителствен указ от 1934 г. за превръщането на историческата сграда в музей за незаконно, съобщава „Ройтерс“.

„Проблемът с устава на Света София е вътрешна работа на Турция и нейното право на суверенитет“, заяви за в. „Сабах” ректорът на университета „Ахмет Йесеви” Ченгиз Томар. „Тя е превърната в музей чрез указ на кабинета и отново може да се превърне в джамия с указ. Въпреки това, тъй като ще има вътрешни и външни реакции, в отговор правителството би искало да подкрепи законността на решението с високо правно становище на съда. "

Повторното отваряне на истанбулската „Света София“ за молитви няма да я лиши от нейната идентичност, тъй като тя винаги ще принадлежи на световното историческо наследство, каза за Анадолската агенция говорителят на президента на Турция Ибрахим Калън.

Отварянето на „Света София” за молитва, тъй като турските лидери са изразили интерес да правят, няма да попречат на хората да я посещават, каза той и добави, че „Турция все още ще запази християнските икони там, както нашите предци запазиха всички християнски ценности“.

През 2015 г. духовник рецитира Корана в сградата за първи път от 85 години. На следващата година религиозните власти в Турция започнаха провеждането и излъчването на религиозни четения по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.