Европейският съюз има четири основни институции – Европейската комисия, Европейският парламент, Съветът на Европейския съюз и Европейският съвет. "Двигателят" на Съюза е Комисията.

Какво е Европейската комисия?

Европейската комисия е създадена през 1958 г. и е една от най-важните институции на Европейския съюз. Тя е неговият изпълнителният орган и често е наричана "правителството на съюза".

Комисията e единствената институция, която може да предлага законопроекти. Тя изготвя бюджета на Общността.

Европейската комисия е най-големият работодател сред институциите на ЕС с персонал от около 32 000 души.

Членове на Европейската комисия

Тя има общо 27 члена - по един от всяка страна. Начело стои председател – в момента това е бившият германски федерален министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, която е член на проевропейската, дясноцентристка Европейска народна партия (ЕНП). 

През февруари Урсула фон дер Лайен потвърди намерението си да ръководи изпълнителната власт още пет години. Дали това ще се случи, ще разберем след изборите на 6-9 юни.

Работата на комисарите

Всеки комисар отговаря за определена сфера, която му е възложена от председателя. (Тук можете да видите различните ресори на Европейските комисари https://commissioners.ec.europa.eu/index_bg)

Съставът на Европейската комисия не се избира пряко. Всяко правителства предлага свой кандидат за член на ЕК. Целият състав на ЕК се гласува в пакет от Европейския парламент.

Въпреки че са издигнати от националните правителства, комисарите трябва да работят за интересите на целия съюз, а не за тези на родината си. Те полагат клетва, че ще бъдат независими.

Задачи на Европейската комисия

Европейската комисия има редица функции. Основните са:

  • Законодателство - ЕК инициира ново законодателство, но не може да ги одобрява сама. За да се запази принципа за баланс и контрол, това правят Европейският парламент и Съветът на Европейския съюз
  • Прилагане на правото на ЕС - ЕК може да предприеме действия в Съда на ЕС срещу членки и бизнеси, които не спазват законодателството на ЕС
  • Политика - ЕК управлява вътрешната политика на блока, изготвя годишните бюджети и следи как се изразходват общите ни пари
  • Представителство - ЕК представлява ЕС на международно ниво по върпоси, съврзани с търговията и хуманитарната помощ. Тя може да договаря международни споразумения от името на общността, но все пак държавите имат право да одобрят или отхвърлят предложените споразумения

Къде се отчита Европейската комисия?

Комисията не е над останалите институции и също трябва да се отчита. Това се случва пред Европейския съвет, както и Парламента. 

Комисията представя редовни доклади на Парламента, включително годишен отчет за бюджета, и е длъжна да отговаря на въпроси на европейските депутати. 

Заплатите, бонусите и условията на работа на служителите на Комисията се определят от Съвета на ЕС и Парламента.

„Да разберем Европа“ е дигитална видео поредица на bTV. Проектът е свързан с предстоящия вот за Европейски парламент и представя интересни факти и полезна информация за Европейския съюз и европейската общност, на младите хора в България (18-35 г.)

Авторският състав на „Да разберем Европа“ включва международният редактор на bTV Новините Яна Бързакова и уеб редакторите на btvnovinite.bg.

Чрез поредицата потребителите ще научат всичко за европейската история и общите ценности, как се създава законодателството в Европа и каква е ролята на Европейския парламент по отношение на европейските политики и качеството на живот на младите хора.