По данни на Фронтекс от началото на годината в ЕС са пристигнали близо 28 000 нелегални мигранти. Над 17 000 от тях са през източното Средиземноморие, където минава маршрута през Гърция, Кипър и България. За последното денонощия 163 са новопристигналите на гръцките острови.

Колко важна е темата за миграцията за евровота в Гърция разглежда репортаж на Кристина Баксанова и оператора Борис Пинтев от една от външните граници на Европа. 

Всяка сутрин Аристидис от гръцкия остров Хиос е в морето. Казва, че като моряк е обиколил света.

„Доста по-различно е в Европа, доста по-развита е. Ние от своя страна имаме нашите си красоти, които там ги няма. Имаме хубаво море. Ние живеем доста различно“, коментира той.

А през последните години е свидетел как част от света идва на родния му остров Хиос.

„Голям проблем са бежанците, защото много от тях се давят в опита да дойдат тук. Преди беше много по-зле. Сега е като че ли по-добре“, споделя Аристидис.

През април Хиос привлече медийното внимание с новината за трима загинали мигранти при опит да пристигнат на острова и спасяването на други 19.

Гръцкият остров е една от външните граници на ЕС. От другата страна на Егейско море е Турция и това е един от основните маршрути, който мигрантите използват, за да стигнат до Европа.

По данни на гръцкото министерство на миграцията около 40% от нелегалните мигранти пристигат в Гърция по море, на островите. Тази пролет спрямо миналата година увеличението е с над 80%.

Използват маршрута по източното Средиземноморие – от Близкия Изток и Източна Африка към Турция и оттам към Гърция, Кипър и България.

Заедно с гръцката брегова охрана водите около острова патролират и екипите на Фронтекс. В деня, в който екипът ни снима в Хиос, на острова, пристигат нови 8 нелегални мигранти.

По данни на гръцките власти в същия ден на петте острова в източната част на Егейско море новопристигналите са 49. За последните 24 часа броят им вече е 163.

На няколко км от основния град, в бивша фабрика за алуминий е разположен приемният център за бежанци.

Това е един от т.нар. hotspot центрове, в който новопристигналите нелегални мигранти се настаняват и регистрират. Тук в центъра в Хиос в момента има представители на 11 националности.

Най-много са от Сирия, Афганистан, Сомалия и Еритрея. 

“Tази година имаме леко увеличаване на новопристигащите. Но се справяме. Нямаме съществени проблеми към момента.  Капацитетът на лагера е 1014 души. В момента тук има 846 души”, коментира Янис Кавалас, експерт в Министерството на миграцията на Гърция.