След поредица репортажи по bTV има бъдеще пред болницата за лечение на деца с увреждания в Котел. Здравният министър откри новото отделение по нервни болести, което ще гарантира работа на персонала и финансово оцеляване на здравното заведение.

Министър Кондева увери, че бъдещето на лечебното заведение е сред приоритетите на ведомството. „Създаването на Отделението по продължително лечение и договор със Здравната каса по тази дейност е част от оздравителен план за лечебното заведение", каза тя.

Тя посочи, че съществува база в сравнително добро и работещо състояние. Новото отделение разполага с десет легла, предназначени за постинсултно болни, които се нуждаят от терапии и рехабилитация.

В началото на май министерството отпусна на болницата безлихвен заем от 750 000 лева, след като стана ясно, че може да затвори заради фалит и така стотици деца от цялата страна да останат без лечение.

В серия репортажи по bTV разказахме, че болницата в Котел е пред затваряне, защото не е получила обещания лихвен заем. Болницата има дългове от близо 800 000 лева, сред които за сметки за ток и консумативи, а служителите не са взимали заплати от почти една година. Там се лекуват деца и възрастни с увреждания от цялата страна.

Към момента са покрити забавените с години заплати, задълженията за ток, храна и консумативи. Третата стъпка е допълнително финансиране за местонахождението на болницата в отдалечен район.

На 1 юни миналата година временно бе преустановен приемът на пациенти в болницата поради невъзможност за предоставяне на медицински услуги във връзка с напускане на работници и служители. По думите на тогавашния директор д-р Цветан Влахов задълженията на болницата са близо 300 000 лева.

Служебният министър на здравеопазването тогава Асен Меджидиев освободи д-р Влахов и назначи проверка на лечебното заведение. От Министерството на здравеопазването през юли, миналата година съобщиха, че се търсят законосъобразни възможности за стабилизира.