Наближават едни от най-вълнуващите дни в годината – дни, в които вярваме малко повече във вълшебствата, стремим се да бъдем по-добри и да си създаваме повече уют. Споделяме повече моменти с близките си, радваме се както на подаръците, които подготвяме, така и на тези, които получаваме. Украсяваме коледните си дръвчета, организираме празничните си трапези, правим наричанията си на питки, гадеем по орехи и мислим за всичко, което бихме направили през новата година, гонейки злите духове на отминалите дни.

В различните държави традициите са различни. Представяме ви някои от коледните обичаи в Европа:

Паяжинки в коледното дърво

Въпреки че паяците и паяжините обикновено се свързват с Хелоуин, те всъщност са обичайна коледна украса в някои страни в Европа – като Германия, Полша и Украйна.

Снимка: iStock

Според Легендата за коледния паяк някога имало трудолюбива, но бедна вдовица с дечица, които нямало с какво да украсят своето празнично дръвче. Когато се събудили в коледната утрин, те открили множество паяжинки в него, а когато слънчевата светлина ги огряла, мрежичките станали златни и сребърни.

Така паяците и паяжините се превърнали в символ на просперитет в Полша, Германия и Украйна и те са част от коледните им декорации.

Лакомства за елфите на сауната

Сауните са навсякъде във Финландия. Именно в тях семействата се събират и на Бъдни вечер - за да пречистят телата си и да успокоят умовете си преди началото на празненствата. Посещаването на сауната за Коледа се нарича joulusauna. Тя е с повече ароматни масла, празнични фенери и коледни лакомства за „елфите на сауната“ – saunatonttu.

Снимка: iStock



Обувки с моркови до огъня

Синтерклаас е добрият старец, който раздава подаръците на децата в Нидерландия. Той се нарича и Свети Николаус, а на 5 декември семействата се събират, за да отбележат празника му. Организират се партита, изпълняват се песни и се разменят подаръци. А добрите деца получават своите лично от Синтерклаас.

Снимка: iStock


В дните преди 5 декември малчуганите поставят обувките си пред огъня (до радиатора или задната врата), за да ги напълни добрият старец с подаръци и лакомства, докато си проправя път измежду покривите с белия си кон. Някои от децата дори оставят моркови в обувките си, за да нахранят умореното от дългия път животно.