Продължаваме да ви срещаме с успешни българи в поредицата, която има за цел да открои важността на вота на предстоящите избори на всеки един от вас. Защо гласът ни на Европейските избори е важен за живота ни в България и кои са уроците от живота зад граница?

Мила Мошелова е политолог по образование и призвание - помага на хора, граждански и бизнес организации да осмислят политическите процеси и мястото си в тях. Професионалният ѝ опит е в неправителствения сектор в България, Англия, Германия.

Завършва Класическата гимназия в София. Следва в Шотландия - политология и международни отношения, продължава с магистратура в Лондон, защитава и докторат в „Софийския университет“. Освен на Острова, където прекарва около 8 години, живее за няколко месеца и в Германия като гост изследовател, част от докторската ѝ работа, в град на границата между Полша и Германия.

Интересът към историята и поуките от нея започва още от гимназията, а интересът към политиката най-вече от семейните разговори.

Докато върви по своя път зад граница, животът ѝ не е лесен. Сменя различни работи – от фирма за почистване на общежития до интервюиращ за проучвания към университета. Паралелно с образованието си не спира да се интересува от различни каузи в гражданския сектор.

„Едната кауза, която мен много ме занимаваше и ми е близка до сърцето, беше темата за трафика на хора за криминална и сексуална експлоатация... Работех за организация, която проучваше такива казуси, пътищата на този трафик, помагаше на жертвите, включително съм присъствала в едно от английските съдилища на дело, на което дете под 18 години беше хванато в престъпление, но беше жертва на трафик. Аз проучвах пътищата на тези хора от България и Румъния и се опитвах да събирам данни и да съветвам как да подходим спрямо контекста, който е тук. Друга кауза, която ме занимаваше тогава бяха изборите, винаги се вълнувах къде има секции, ще има ли, опитвах се да съм активна на тази тема“, разказва Мила.

„На Европа ѝ предстоят доста големи предизвикателства в следващите няколко десетилетия. Населението в Европа застарява. За съжаление на територията на Европа се води война, заради руската агресия. Също така е необходимо да предприемем стъпки за т.нар. „зелен преход“. Виждаме доста съпротивление от централноевропейските и източноевропейските държави по тази тема. Това е нещо, по което ние трябва да участваме като държава, също така да допринесем за консесуса по тези теми, защото няма как да имаме бъдеще, ако не сме на сигурно място и ако обстановката, в която живеем не е мирна и ние не се грижим всекидневно за това“, смята Мила.

„Искам да живея в България, в която в политиката не говорим какво е направил другият, а какво ще направя аз. Искам да живея в България, в която никой няма да бъде обект на насилие, на омраза, на дискриминация само защото изглежда различно или говори различно. Искам да живея в България, в която младите хора са научени на критично мислене и на аналитични умения в рамките на образованието си. Европа е едно от местата, където иновациите и културното развитие винаги са били силата. Ние сме давали пример на целия свят и продължаваме да го правим. Аз искам България да е част от този процес и тя има място в него“, споделя Мила.