В Италия имат сериозен демографски проблем заради драстичния спад на ражданията. През 2023 г. в Италия са се родили по-малко от 400 хиляди деца, а спадът е 3,6 % в сравнение с предходната година.

Според данните на Статистическия институт коефициентът на раждаемост е 6 бебета на 1000 жители.

Намаляването на раждаемостта засяга както италианските, така и чуждестранните граждани. Чужденците, които съставляват 13,3% от общия брой новородени, са 50 000 - с 3000 по-малко от 2022 г.

Отбелязва се и намаляване на женското население в репродуктивна възраст (15-49 години), което на 1 януари 2024 г. ще спадне до 11,5 милиона от 13,4 милиона през 2014 г.

Според докладите Италия е държавата с най-високата средна възраст на жените при раждането на първото им дете, като значителен процент от първите раждания са на майки над 40 години.

„Жените избират да нямат деца или да имат по-малко деца, отколкото биха искали“ - това са някои от основните данни, съдържащи се в доклада на „Спасете децата“, който прави преглед на безкрайните предизвикателства, пред които са изправени жените в Италия, когато решат да станат майки. Данните разкриват, че колкото повече се увеличава участието на жените на пазара на труда, толкова по-висока е раждаемостта. 

Пазара на труда в Италия все още страда от много голяма разлика между половете - коефициентът на заетост на жените е с 13 процентни пункта по-нисък от средната за Европейския съюз.

Всяка пета жена се отказва от работа след отпуск по майчинство, а 72,8% от оставките на новите родители се отнасят до жени. Основната причина е трудното съчетаване на работата и грижите за децата, често поради липсата на подходящи услуги за грижи.

Снимка: iStock

В доклада се анализират и политиките за подкрепа на семейството в различни европейски страни, а извода е, че Италия страда от липса на стабилни и структурни политики в подкрепа на родителството.

Индексът показва, че автономната провинция Болцано е начело на териториите, приятелски настроени към майките, следвана от Емилия-Романа и Тоскана, докато Базиликата е в дъното на списъка, предшествана от Кампания и Сицилия.

Снимка: iStock

По време на ежегодната конференция, която има за цел да реши демографските проблеми на Италия, папа Франциск каза, че „Човешкият живот не е проблем, той е дар. И в основата на замърсяването и глада по света не са децата, които се раждат, а изборът на онези, които мислят само за себе си, делириумът на необуздания, сляп и необуздан материализъм, на консуматорството, което като зъл вирус и подкопава в основата си съществуването на хората и обществото“. И добави, че „Старият континент се превръща все повече в застаряващ континент“.