От събота Германия се тресе от един голям скандал. Тогава гръмна новината, че президентът на Байерн Ули Хьонес е укривал данъци. Сега всички дискутират и се питат каква ще е развръзката?

Случаят е доста прост. Хьонес признава, че има скрита сметка в швейцарска банка. Тя не е била декларирана до сега пред данъчните власти в Германия. Хьонес е разчитал, в края на миналата година, да уреди нещата с предвижданата тогава спогодба между Швейцария и Германия. Това споразумение беше провалено от опозицията в немския Федерален съвет и тогава за Хьонес остава една единствена опция.

През януари той подава сигнал до финансовите институции в Германия срещу самия себе си. Това е единственият начин да се избегне затвор, който по закон в Германия се полага за суми над 1 000 000 евро, които са укрити от данъчните през годините. В случая с Хьонес се предполага, че сумата е доста по-голяма.

Сега прокуратурата разследва случая, но вече всички се питат какъв ще е краят на сагата. Ясно е, че Хьонес трябва да плати всичко необходимо на финансовите власти и то със задна дата. Грози ли го обаче затвор?

Ако в хода на течащото в момента разследване се установи, че в сигнала, подаден от Хьонес срещу самия него, има неточности и бъдат открити и други укрити суми, този сигнал се счита за невалиден и тогава единствената алтернатива на правосъдието е затвор. Ако Хьонес сега е признал всичко без пропуски, тогава защо обискират имението му край мюнхенското езеро Тегерн?

Срокът, в който ще се разследват нещата, е доста дълъг, защото необходимите справки, които трябва да бъдат получени от швейцарската банка, ще дойдат бавно и сроковете ще се удължат. Другият въпрос е кой даде информацията на мюнхенското списание "Фокус", след като в такива случаи на подадени сигнали срещу самия себе си, трябва да бъде гарантирана анонимност на засегнатите лица, при условие че се внесат всички необходими суми към данъчните власти.

Важен въпрос, който остава да виси, е дали Хьонес ще остане президент на Байерн. Най-богатият клуб в Германия и може бе най-стабилният във финансово отношение в света. Клуб, който е изграден в годините предимно от Ули Хьонес. Той е обвързан с баварския клуб като футболист, дългогодишен мениджър и сега президент от 1970 година.

Има ли Хьонес моралното право да остане начело на този клуб? Явно проблемът е негов личен и укритите данъци не са свързани по никакъв начин с Байерн.

Хьонес обаче служеше винаги за пример – а сега за какво ще послужи? Може би за назидание? Или като жертва на политическата предизборна кампания, която тече в Германия. Хьонес е тясно свързан с части от Християнския социален съюз, който управлява в провинция Бавария.

Човешко е да се греши. Хьонес има права да се защити, но когато легендите паднат в калта, е много трудно да се изправят, колкото и данъци да довнесат в хазната. И без значение дали ще избегнат влизането в затвора, или не.

С правосъдието можеш да сключиш сделка, но с моралната страна на въпроса май сделка няма. В това отношение и от падението спасение май няма.

АВТОР: ГЕОРГИ ПОПВАСИЛЕВ