След като пътник нападна кондуктор във влака от Видин за Курило, от БДЖ казаха, че случаите на агресия в железниците не са чести. За последната годината има три такива случая, а постоянното полицейско присъствие във влаковете не е възможно. 

„Не е много, но се случва. Няма как да предположим кой пътник ще прояви агресия спрямо персонал или други пътуващи. Прави се анализ на рисковите влакове, предимно тези, които пътуват в тъмната част на денонощието. Те са или употребили алкохол или водят скитнически начин на живот. В тези влакове при ресурс се осигурява присъствие на органите на МВР, но в повечето случаи присъствие на МВР няма“, каза Тодор Тодоров, ръководител на отдел „Вътрешна сигурност“ в БДЖ.

Причината за липсата на полицаи във влаковете е закриването на транспортната полиция. При случаи на нападения трябва да реагира полицейският екип, разположен на първата възможна гара.

„Персоналът е обучен да провежда беседи с проблемни пътници. Винаги могат да бъдат задържани, стига да има достатъчно данни за извършено престъпление или нарушаване на обществения ред. Екипите на жандармерията и на териториални полицейски направления са разположени на места, на които могат да реагират по най-бързия начин“, обясни Тодор Тодоров.

От БДЖ коментираха случая с нападнатия кондуктор във влака от Видин за Курило. По думите им до Враца пътникът не е давал никакви признаци на притеснително поведение. 

„От Враца е опитал да отвори междинната врата, която е от вагона към локомотива. Началникът на влака го е помолил да си седне на мястото, при което той се е настанил вместо на мястото си във втора класа – в първа класа. Кондукторът му е направил забележка, че няма право да се вози там, след като е закупил билет за втора класа. Когато кондукторът се отдалечава, без причина пътникът го напада и му нанася удари в тялото и в главата“, разказа ръководителят на отдел „Вътрешна сигурност“ в БДЖ.

Снимка: bTV

Веднага е подаден сигнал на 112. На гара Своге пътникът е установен и свален от влака. Според Тодор Тодоров вероятно става въпрос за мъж, който и преди е създавал проблеми. 

„Имам предположения за същия пътник, който с подобно поведение и физически описания, който миналата година се барикадира в купе и се наложи органите на МВР и специалните части да го отстранят от купето. Дали е същият не мога да кажа, това е лично мое предположение, но отговаря на описанието. Може да има заболяване, което не позволява задържането му в местата за лишаване от свобода“, допълни Тодоров. 

Предстои да бъде образувано досъдебно производство.