Самолет на Singapore Airlines е изпаднал в силна турбуленция по време на полет от Лондон до Сингапур. Един човек е загинал, а 30 души са ранени.

Летателната машина „Боинг“ 777-300ER с полетен номер SQ321 е била отклонена към Банкок. На борда ѝ е имало 211 пътници и 18 членове на екипажа.

Самолетът е излетял от летище „Лондон Хийтроу“ в понеделник вечерта в 22:17 ч. местно време. Той е прелетял над район с екстремни тропически гръмотевични бури. Все още обаче не ясно дали лошото време е причината за турбуленцията.

Данните за проследяване на Flightradar24 и анализирани от Associated Press, показват, че полетът на Singapore Airlines е летял на височина от 37 000 фута, или над 11 км.

Малко след 8:00 часа сутринта машината внезапно и рязко е изгубила височина - до 31 000 км, или 9 км за около 3 минути.

Снимка: Ройтерс

Самолетът е останал на тази височина почти 10 минути, преди бързо още да се снижи, а накрая е кацнал аварийно в Банкок – в 15:45 часа местно време.

Множество линейки и спешни екипи от болница в Банкок са пристигнали на място, за да помогнат на ранените хора.

Singapore Airlines изразява своите най-дълбоки съболезнования към семейството на починалия пътник, съобщиха от авиокомпанията на страницата си във Фейсбук.

Авиокомпанията е посочила още, че работи с властите в Тайланд за предоставяне на медицинска помощ.

Снимка: Ройтерс

„Наш приоритет е да предоставим цялата възможна помощ на всички пътници и екипажа на борда на самолета“, уверяват от Singapore Airlines след инцидента.

При лека и умерена турбуленция пътниците може да почувстват опъване на предпазния си колан, a незастопорени предмети да започнат да се движат из кабината, посочва Си Ен Ен.

В тежки случаи обаче турбуленцията може да изхвърли пътниците из кабината, причинявайки тежки наранявания, а понякога и смърт.

През март 2023 г. силна турбуленция на частен самолет доведе до смъртта на бивш служител на Белия дом.